Min systers dotter har många pappor

Min systers dotter har många pappor är fortsättningen på I gryningen tror jag att mamma ska väcka mig. Böckerna handlar om Ombeni som har flytt till Sverige från krigets Kongo, efter att hennes föräldrar och bror blivit brutalt mördade av rebellerna och hon och hennes systrar blivit tillfångatagna och utsatta för systematiska våldtäckter av rebellerna. Hon har lyckats bygga upp en ny tillvaro i Sverige, men tänker varje dag på sina systrar som var kvar hos rebellerna när hon lyckades fly.

I Min systers dotter har många pappor har hennes ena syster också lyckats fly till Sverige. Med sig har hon sin nyfödda dotter, ett resultat av de många våldtäckterna i Kongo. Systern Maua och hennes dotter flyttar in hos Ombeni. Plötsligt är de två vuxna, ett barn och en hund i en liten etta. Systern är också svår att få kontakt med, hon har svårt att ta till sig sin egen dotter och de vet inte ens om systern och hennes dotter får stanna i Sverige.

De båda böckerna kan läsas fristående, men jag rekommenderar att man läser båda eftersom de är så himla bra! De är otroligt gripande och stundvis jobbiga att läsa, men också fyllda av hopp och glädsje stundvis. Dessutom är det väldigt viktigt att det som händer i Kongo (och på många andra ställen i världen) synliggörs. Boken skildrar också på ett bra sätt hur det är att komma ny till Sverige och försöka bygga upp ett nytt liv när man har ett sådant bagage som dessa systrar har. Böckerna är också superbra diskussionsunderlag för gymnasieklasser.