Ninjanörden

NinjanördenNinjanörden är den första boken i en ny serie av Anh Do som heter Ninja Kid. Boken handlar om Nelson. Han är så ocool som man bara kan bli. Men på sin tioårsdag upptäcker han att han en ninja! Och inte vilken ninja som helst heller, utan den sista ninjan på jorden! Men det är lite problematiskt att just han visar sig vara en ninja – hur ska han lyckas rädda mänskligheten från faror och otäckheter när han inte ens kan sätta på sig sina egna kalsonger rättvänt eller få skolans rikaste kille att sluta driva med honom? Så småningom får han veta att hans pappa, som Nelson aldrig träffat, minsann var världens bästa ninja. Inte blir det bättre av att han får värsta prestationsångesten när han får veta det. Men under en skolutflykt blir det ändå Nelson som måste rädda sin klass från en gigantisk muterad monsterspindel. Som tur är får han stor hjälp av sina sinnen som mystiskt nog blivit förstärkta till supersinnen just på tioårsdagen. Men trots att han lyckas förinta spindeln tar det inte slut där. Det visar sig nämligen att spindeln är utskickad av en väldigt farlig man som lever för att skapa muterade monster och leta efter en speciell lila sten. En sten som bara finns i staden där Nelson bor. En sten som är väldigt, väldigt kraftfull. Boken avslutas med en rejäl cliffhanger och troligen dyker det upp fler böcker i serien om inte alltför länge.

Ninjanörden är en rolig, fartfylld och till det yttre färgsprakande bok att sätta i händerna på barn som efterfrågar roliga böcker. Eller barn som annars inte tycker om att läsa. Ninjanörden har nämligen en genomtänkt form, med visuell lekfullhet, illustrationer (dock i svartvitt) på varje uppslag och stor, lättläst text. Tempot är högt vilket gör att man drivs till att läsa vidare om vad som egentligen ska hända Nelson. Karaktärerna gestaltas inlevelsefullt och Nelson är verkligen en antihjälte, men han växer hela tiden ju mer man läser. Dessutom är han faktiskt inte så ocool som han själv tror. Han bor på en skrot och hans mormor är uppfinnare, är inte det coolt?! Jag gillar att det inte är styrka som betonas som den främsta av en ninjas superkrafter, utan att smarthet, smidighet, pricksäkerhet och liknande är lika viktigt om inte viktigare. Humorn i boken är knasig, men charmig. Jag-perspektivet är klockrent i den här boken, eftersom det gör att man kommer ännu närmare huvudpersonen.  Jag önskar att illustrationerna hade varit i färg, då hade den här boken varit en fullpoängare. Dessutom har jag lite svårt för när vissa ord i texten markeras. Här används såväl versaler som fet stil och kursiv stil för att markera ett eller flera ord per sida och jag förstår inte riktigt grejen med det. Varför? Men bortsett från min aversion mot detta så tror jag att Ninjanörden kommer att locka många läsare i lågstadieåldern.

Ninjanörden är skriven och illustrerad av Anh Do och den är utgiven av B Wahlströms. Den finns bland annat på Adlibris och på Bokus.