Paketlandet

PaketlandetIgår skrev jag om skådespelaren Cecilia Forss och illustratören Anna Ilebys gemensamma barnboksdebut Fislandet som utkom 2017 och direkt hamnade på nätbokhandlarnas topplistor. De har redan hunnit komma ut med en fristående uppföljare, Paketlandet, som dessutom passar perfekt att läsa nu i juletider.

Kabrak, plingeling, fjong! Så låter det när brevbäraren Petra Perssons cykel välter ner i diket, precis utanför skolgården. Det är egentligen inget ovanligt, det händer ganska ofta. Petra tycker nämligen inte om barn – hon är livrädd för dem! Därför blundar hon när hon cyklar förbi just den här skolan. Det brukar sluta med att hon tappar balansen och sen får kräla runt i diket och samla ihop alla brev och paket innan hon kan cykla iväg igen. Fast en dag händer något som är ovanligt. Petra missar att få med sig ett viktigt paket som hon tappar i diket utanför skolan, och Casper hittar det. Casper som går i tvåan och är just det, ett barn! Hur ska Petra få tillbaka sitt paket? Det visar sig också att det är något alldeles speciellt med just det paketet. Det är nämligen så att Petras chef ger henne ett viktigt uppdrag. Som jordetomte ska hon dela ut speciella paket till utvalda barn och det ska hon göra från Paketlandet. Hur ska det gå till, hon som avskyr och är livrädd för barn?!

Det här är en fristående uppföljare enligt förlaget. Det går dock utmärkt att läsa böckerna oberoende av varandra eftersom de inte följer på varandra eller ens har samma huvudpersoner. Däremot är både Märta och hennes bästis Casper från boken Fislandet med även i denna bok, men nu som bikaraktärer medan det är Petra Persson som är huvudperson. Det här är en lika rolig och skruvad berättelse som Fislandet. Böckerna har mycket action, ett fint flyt i språket och är lagom långa, vilket gör att även läsovana enkelt kan läsa dem. Men de passar också bra som högläsningsböcker. Att läsa om en vuxen som är ganska barnslig och exempelvis gillar slime samtidigt som hon är livrädd för barn är kul och detta grepp lär nog gå hem hos barnen. Även här är det ett litet allvarligt spår blandat med humorn, även om det kanske inte finns riktigt lika mycket att fundera och diskutera kring i Paketlandet som i Fislandet. Båda böckerna ger dock trevlig underhållning och säkert också ett sug efter mer läsning, så kolla gärna upp dem ifall du har en kotte i lågstadieåldern hemma.

Paketlandet är utgiven av Rabén & Sjögren och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.