Pappa och kriminell

Jag har haft ett långt blogguppehåll nu, men under tiden har jag i alla fall läst en del så det passar bra att fylla på med nya bokrecensioner nu. Pappa och kriminell är en av de böcker jag plöjt under julhelgen. Pappa och kriminell – ett reportage om bankrån, bilbomber och blöjor är skriven av Niklas Malmborg och Geir W Stakset. Det är en reportagebok där författarna har intervjuat ett antal unga killar som är kriminella men också pappor.

Det visar sig att mer än 10 500 barn bara här i Sverige har en förälder som sitter i fängelse och många fler än så har en förälder som lever ett kriminellt liv. Hur ser livet ut för dessa familjer? Hur förklarar man för sitt barn att man begått ett rån? Eller att man försörjer sig på narkotikahandel? Hur känns det att sitta fängslad när ens son föds? Eller att undra över om någon har placerat en bomb under bilen när man ska köra sin dotter till dagis? Sådana frågor ställer sig författarna och i ett antal intervjuer får jag som läsare ta del av en helt annan värld än den jag vanligtvis lever i.

Man får läsa om kriminella pappor och deras syn på livet och föräldraskapet. Författarna har också intervjuat bland annat pappornas anhöriga och representanter från polis och kriminalvård. Det här är en väldigt intressant bok som ger såväl perspektiv och aha-upplevelser. Pappa och kriminell är en väldigt läsvärd bok, en bok som berörde mig mycket!