PAX – Nidstången

Jag hade höga förväntningar innan jag började läsa PAX-serien som varit så ombloggad. Förlaget beskriver serien såhär på sin hemsida:

Lika beroendeframkallande som Harry Potter, lika blodisande som Hungerspelen. ”PAX” har alla ingredienser av en modern nordisk klassiker.

Som ni förstår så låter det alltså mycket lovande. Det är deckarförfattaren Åsa Larsson som nu debuterar när det gäller böcker för mellanåldern, vilket också känns spännande eftersom hon är en av mina favoriter när det gäller vuxendeckare. Hon har skapat böckerna i serien tillsammans med författaren och forskaren Ingela Korsell och tecknaren Henrik Jonsson. Böckerna utspelar sig i Mariefred i modern tid och i huvudrollen står de båda bröderna Alrik och Viggo. Väktarna Magnar och Estrid har också en betydande roll i böckerna. Totalt ska det tydligen komma tio böcker i PAX-serien. Hittills finns fyra utgivna böcker.

nidstangenNidstången är första delen i PAX-serien. Bröderna Alrik och Viggo kommer som fosterbarn till en familj i Mariefred. De har en trasslig bakgrund och de får en tung start som nya i skolan och i staden. Det finns ett killgäng i skolan som gör livet svårt för dem. Men det visar sig inte vara den enda striden de ska utkämpa. Tvärtom. Det finns ett hemligt, magiskt bibliotek i Mariefred, som Estrid och Magnar har vigt sitt liv åt att skydda. Men de blir allt äldre och därmed blir också deras magiska krafter allt svagare. De väntar på de utvalda ersättarna. Och det visar sig vara Alrik och Viggo som är de utvalda som ska hjälpa till att försvara biblioteket mot de mörka krafter som vill ta makt över biblioteket. Alrik och Viggo har också magiska krafter. Men än så länge är de så unga att de inte lärt sig behärska dem. De har mycket att lära sig…

Jag förstår varför de här böckerna har blivit så populära bland barnen i mellanåldern. Boken har ett starkt driv och ett högt tempo. Det är mycket spänning och äventyr. Dessutom finns det många intressanta ingredienser, så som förbannelser och en nidstång. Boken är skriven med ett modernt, lättläst språk och de vardagsrealistiska delarna skapar lätt igenkänning. Man lär känna karaktärerna väl och de är väldigt sympatiska och lätta att tycka om. Ibland även tycka synd om. Här och var finns serieliknande illustrationer insprängda. Jag personligen tycker inte så mycket om den typen av illustrationer, men de funkar bra här med bokens höga tempo och mycket action. Jag gillar bokens häftiga layout med färgade sidkanter och mycket dramatik på omslagsbilderna. Jag tycker också att det är riktigt bra längd på böckerna. Det här är inga tegelstenar, men inte heller några tunnisar, utan böckerna är precis lagom långa för mellanåldern. Boken avslutas med en rejäl cliffhanger inför nästkommande bok.

Nidstången är utgiven av Bonnier Carlsen. Den finns bland annat att köpa hos Adlibris och på Bokus.