Raskens efterleverska

Trettio år har gått sedan korpral Rask gick bort. Ni kanske kommer ihåg honom, Rasken, från Vilhelm Mobergs roman. Efter hans död tvingades hans hustru Ida flytta från socialtorpet till en liten stuga. Och det är där vi träffar henne i denna lilla novell. Raskens efterleverska. Korpralskan. Nu är hon åldrad och utan den kraft som hon alltid burit, men med stoltheten och envisheten i behåll.

Rasken som var så stolt och stursk – om han varit med här och hört på i dag! Han skulle inte ha tålt och fördragit det tal som hon fått höra: Fattighuset. Han skulle ha svarat den här herren från fattigvården – en kronans korpral som han hade respekt med sig. Om han fått leva, ja, om han fått leva; allt hade varit annorlunda. Men hans liv tröt, medan han ännu var i kraftens dagar: det var så utsett. Och vad skulle hon nu göra, gamla hjälplösa vrak? De ville frakta henne till fattighuset, och hon förmådde inte hindra dem.

Raskens efterleverskaJag tyckte mycket om den här novellen, Raskens efterleverska. Jag tror man kan känna igen sig mycket än idag. De gamla anhöriga som blir till ett ”besvär” eftersom man är orolig för dem och samtidigt inte själv kan ta sig an dem. Ålderdomshemmet som för många är en lättnad, men kanske är det främst de anhöriga som är lättade. Det låter fint med måltider på bestämda tider, skötsel, omvårdnad, värme, trygghet. Men många äldre vill nog vara hemma ända in i det sista om de skulle få välja, istället för att vänja sig vid en ny miljö, nya människor och nya rutiner på ålderns höst. Jag har själv jobbat inom äldreomsorgen, så jag är absolut inte emot det, men jag har förståelse för Ida här i novellen. Jag har också förståelse för hennes son som börjar närma sig sextio år och kanske själv inte är helt kry och stark längre, men som bor närmast av alla Idas barn och därför har mest ansvar för att modern ska ha det bra. Ett tungt ok som ligger på hans axlar. Mest får vi dock Idas perspektiv här i berättelsen och det är också hon som vinner i slutändan, om än kanske inte med det slut som man borde ha förväntat sig.

Raskens efterleverska skrevs från början som en epilog till Raskens, Vilhelm Mobergs genombrott som författare 1927, men lyftes ur av Moberg själv eftersom han tyckte att den gjorde sig bättre som fristående berättelse. Vilhelm Moberg är ju en av våra mest kända svenska författare och det är därför inte oväntat att novellen är mycket välskriven. Den berör mig också som läsare och efter att ha läst denna blir jag nu ännu mer sugen att ta itu med Utvandrar-serien som jag faktiskt ännu inte har läst (mer än något utdrag ur under gymnasiet). Raskens efterleverska är utgiven av förlaget Novellix och den finns att låna på biblioteket eller köpa på Adlibris eller Bokus.