Rebellkatter och fantastiska flickor

Fantastiska flickorEfter att Godnattsagor för rebelltjejer kom för några år sedan har det kommit många liknande böcker fyllda av porträtt av starka, inspirerande personer, företrädesvis tjejer och kvinnor. En av de senaste i genren är en svensk bok som heter Fantastiska flickor från vikingatid till 1900-tal av Janina Kastevik, Sarah Utas och Elisabeth Östnäs. Författarna fick idén att skriva om flickor och kvinnor som genom åren varit viktiga för Sverige. De satte sig ner och gjorde en lång lista över svenska kvinnor som de ville lyfta fram. Till slut enades de om 20 kvinnor från olika områden och olika tidepoker. I boken får man därmed lära känna 20 flickor och kvinnor från vikingatiden fram till 1900-talet. Här finns exempelvis Heliga Birgitta, Fredrika Bremer, Selma Lagerlöf, Drottning Kristina och Katarina Taikon, men också Elsa Laula, Cecilia Vasa, Drottning Filippa, Sigrid Hjertén och Greta Johansson som kanske är lite mindre kända. Kvinnorna har varit ifrågasatta under sin levnadstid, men arbetat hårt och offrat mycket för att kunna gå sin egen väg och följa sina drömmar. Alla har det gemensamt att de har påverkat det svenska samhället på ett eller annat vis. Nu finns de samlade i en bok för att peppa läsaren att också våga gå sin egen väg och göra det man tror på.

Fantastiska flickor från vikingatid till 1900-tal har uttrycksfulla illustrationer av Sara Teleman som berikar bokens berättelser. Mellan kvinnoporträtten finns också berättelser om de olika epokerna och därmed får läsaren lära känna Sveriges historia på ett intressant och kortfattat sätt. Dessa avsnitt bidrar också med en bakgrund som gör att man får bättre förståelse för den tid kvinnorna verkat i och hur de verkligen har påverkat det samhälle de levde i. Boken är utgiven av Natur & Kultur och finns bland annat att köpa hos Adlibris och Bokus.

Rebellkatter! : hjältesagor om katter med klösRebellkatter – Hjältesagor om katter med klös är ytterligare en bok i samma genre, men den är annorlunda. Här presenteras 30 sanna livshistorier där katter varit hjältar. Katter med världsrekord, modiga katter under världskriget, stallkatter, gatukatter, skeppskatter, ja till och med en rymdkatt. Berättelserna om katterna varvas med spännande kattfakta, intressant katt-kuriosa, myter om katter, skrock, listor, katthistoria, populära kattraser, kattnamn, boktips och mycket mera. Allt handlar förstås om katter, så denna bok är ett eldorado för kattälskaren. Varje uppslag är ett avsnitt, så man kan bläddra och läsa lite här och var när andan faller på, vilket kännetecknar de flesta av böckerna i den här genren. Rebellkatter har också fina, charmiga illustrationer som syns här och var i boken. Författaren heter Kimberlie Hamilton. Illustratörerna är däremot många, hela åtta stycken.

Rebellsagor – Hjältesagor om katter med klös är utgiven av Hippo bokförlag och finns bland annat på Adlibris och Bokus.

Böckerna vänder sig till barn mellan 9-12 anser jag i alla fall om barnen ska läsa dem själva. Men de funkar också bra som högläsning för mindre barn. Denna typ av böcker är perfekta högläsningsböcker i skolan tycker jag. Eftersom man läser ett avslutat avsnitt/porträtt/berättelse per gång så missar inte eventuellt sjuka elever särskilt mycket. Även som godnattsagor fungerar de ju mycket bra i och med att berättelserna är så avgränsade i omfång.