Sagospelet Äventyr

Sagospelet Äventyr är saga, rollspel, lek och pyssel på en gång. Tillsammans med barnen skapar man själv en berättelse i den magiska världen Masona och där får man uppleva fantastiska äventyr. Sagospelet Äventyr är en bra introduktion för den som aldrig provat på rollspel tidigare. Rollspel kanske skrämmer vissa som aldrig testat på. Men egentligen handlar det inte om så mycket mer än att berätta en saga tillsammans med sina barn och låta dem lösa problem, övervinna hinder och få belöningar i slutet av sagan. Ett roligt sätt att aktivera sig på, långt från dataspel, plattor och skärmar.

sagospeletOm man köper en box med Sagospelet Äventyr får man en regelbok på 128 sidor, ett färdigt miniäventyr med enkla kom-igång regler för yngre barn samt tärningar. Boxen innehåller alltså allt man kan behöva för att vara med om sina första äventyr. I regelboken kan man läsa om allt möjligt om hur spelet går till, allt från hur världen ser ut, vilka arter och varelser som finns där och hur man skapar sin egen spelfigur till olika specialförmågor, förtrollningar, utrustningar och vapen man kan använda sig av under spelets gång, liksom om olika vänner, fiende, monster och varelser man kan möta. Det finns också grundläggande regler liksom mer avancerade, frivilliga regler, liksom en ordlista och förklaringar till olika saker inom spelet. Men även om det finns en väldigt omfattande regelbok så poängteras också att man inte måste följa alla regler, framförallt inte om man spelar med yngre barn eller nybörjare. Man kan hålla sig till bara enkla grundregler och då funkar spelet faktiskt med barn redan från fem år. I kom-igång-guiden finns en enkel startsaga som man kan prova på med färdiggjorda spelfigurer.

Sagospelet har också barnens perspektiv i centrum och det uppmuntras att barnen själva är med och skapar äventyret. Man kan också använda sagospelet i pedagogiska syften om man vill. Det går att vidareutveckla det hur mycket som helst. Möter man ett monster kan man samtala kring det eller låta barnen rita det. Man kan låta spelfigurerna hamna i olika dilemman och diskutera kring hur man ska lösa dem. Vissa delar av sagan kan också ersättas av lek. Det står tydligt hur man kan göra det och det är ganska enkla lekar, typ Tagen. På så sätt fungerar spelet även för barn som har svårt att sitta stilla en längre stund.

Sagospelet Äventyr är utvecklat av Daniel Lehto och hans dotter Julia, och det är Eloso förlag som ger ut spelet och världsböckerna. Spelet har funnits i fem år och detta är den tredje utgåvan som är kraftigt utökad. På hemsidan finns mycket spännande extra resurser som man kan ladda ner gratis och man kan också prenumerera på deras mejllista. Om man fastnar för Äventyr kan man också köpa till olika världsböcker. Västanhavet & Sem Saros är den första världsboken och den andra heter Nordhelm & Österlanden. I den förstnämnda får man stifta bekantskap med olika önationer, resa till de magiska platserna Bortom Västan, träffa himmelsalver och göra en massa roliga aktiviteter som att laga äppelpaj från Meandros. I den sistnämnda får man stifta bekantskap med de fruktade högalverna i Daaron Djul och stordrottningen och hennes armé som kämpar mot högalverna. Där finns också isjättar, bäckahästar, grådvärgar och vittror. För att spela dessa krävs boxen med Sagospelet Äventyr. Det finns också två stycken pysselböcker med motiv från Sagospelet Äventyr. De heter kort och gott Sagopyssel respektive Sagopyssel 2. Perfekt för alla barn som fastnat för miljöerna i Masonas värld och som gillar att rita, pyssla och färglägga.

På spelboxen står det att spelet passar från 5 år. På hemsidan står det 7 år. Jag vet inte riktigt varför det står olika åldrar, men jag tror att det kan vara lite individuellt. Min sexåring hade svårt att följa med i spelet, men hon är inte heller van att spela den här typen av spel. Min fantasifulla tioåring gillade det däremot och hade många förslag på hur man skulle kunna spela och skapa äventyr utifrån spelets grundregler. Eftersom spelet är så mångsidigt så kan det dock växa med barnet och just eftersom man kan använda det på så många olika sätt så kan man hitta ett sätt som passar alla barn. Om man som vuxen själv är helt ny på det här med rollspel krävs det dock lite tid att sätta sig in i hur man spelar och hur ett rollspel fungerar. Det är dock väldigt pedagogiskt och lätt att förstå när man väl sätter sig ner och tittar på materialet som medföljer. Sagoäventyret är också lockande för barnen eftersom man har utgått från barnens perspektiv och skapat en värld som de skulle vilja utforska. Jag rekommenderar spelet till alla som vill skapa fantasifyllda och spännande äventyr med sina barn eller som vill introducera dem till rollspelsvärlden.