Skrivarböcker

Ett av mina allra största intressen är att skriva. Jag har läst en hel del av de senaste årens skrivarböcker under den senaste tiden och tänkte här recensera några av dem. Jag har fler olästa som jag kommer att recensera här under den närmsta tiden, men eftersom det blir så mycket text så delar jag upp dem i flera inlägg.

Att skriva börjar här – version 2.0, av Maria Küchen (Ordfront förlag)

Det här är en nyskriven version av ”Att skriva börjar här” som hon utgav för tio år sedan under hennes gamla namn, Maria Gummesson. Många avsnitt är nya sedan tidigare utgåvan och en del är omarbetade och utökade. Man får presentationer av alla möjliga genrer, t ex poesi, bloggar, dramatik och journalistik. Det finns intervjuer, skrivarövningar och boktips. Genom hela boken strålar författarens, och även intervjupersonernas, passion för ord och skrivande. Eftersom boken är så pass kort och ändå berör så många genrer så blir det bara en slags inspiration, man kommer aldrig ner på djupet. Det finns inga handfasta råd på hur man egentligen gör när man skriver inom en viss genre. Det kan jag sakna, men å andra sidan är det en inspirationsbok, precis som titeln säger. Om man vanligtvis skriver enbart poesi så kan man nu bli inspirerad till att skriva inom en helt annan genre, och det kan göra så att man utvecklas som skribent. Eftersom boken innehåller massor av boktips så blir det också lätt att gå vidare och läsa mer om den genre man blir intresserad av. Det här är nog framförallt en bok för dem som vill börja skriva och de som har skrivit lite grann. Har man kommit långt i sitt skrivande så kanske inte boken ger lika mycket. Ett stort plus med boken är att den även tar upp lite om förlagsbranschen och litteraturkritik, vilket ju är intressant även för de som skriver själva.

Kom i gång & skriv, av Johanna Wistrand (Multimanus)

”Kom igång & skriv” är ett 12 veckors självstudieprogram. Man kan säga att boken är en skrivarkurs i bokform. Boken innehåller 12 lektioner och tanken är att man ska jobba med en lektion per vecka. Boken består av fyra delar. Den första delen innehåller de 12 lektionerna inklusive övningsuppgifter. Lektionerna behandlar allt från gestaltning, miljö- och personbeskrivning till dialoger. Den andra delen består av en novell; Hjalmar Söderbergs ”Pälsen” som man arbetar med under kurstiden. Den tredje delen innehåller massor av länktips och litteraturtips. Den sista delen består av så kallade ”varje-dag-texter” – 200 st börjor, det vill säga början på en mening som man ska fortsätta skriva på, oavbrutet i mellan 5-7 minuter utan att rätta eller sudda. Man ska inte lyfta pennan, utan bara skriva på under den tiden. Boken ger många tips till en ny skribent som vill få inspiration och tips för att börja skriva. Men boken fungerar lika bra till en van skribent, eftersom övningarna och ”börjorna” kan ge ny inspiration och spontana texter att bygga vidare på. Lektionerna är intressanta och lärorika, framförallt de om miljö- och personbeskrivningar. Övningarna är roliga och varierade. Boken är pedagogisk och upplägget är mycket bra. Det finns en mängd tips från författarens egna skrivarkurser och även elevtexter som man kan få inspiration av. ”Börjor” är ett roligt och spontant sätt att skriva på. Författaren håller i egna skrivarkurser och den här boken bygger på en av hennes distanskurser, som har samma namn ”Kom igång & skriv”. Boken finns även som e-bok. Författaren har även skrivit ”Lilla författarguiden” som finns att köpa på Livshandboken.

En briljant bokidé, av Mumme Mushallah (Natur och Kultur Fakta)

Det här är en unik bok. De flesta skrivhandböcker fokuserar på hur man gör när man skriver, hur man bygger upp dialoger, miljö- och personbeskrivningar och så vidare. Men det de har gemensamt är att de förutsätter att man redan vet vad man ska skriva om. Den här boken är en inspirationsbok för att hitta en bokidé. Författaren ger förslag på hundra böcker som redan är utgivna och tips för hur man själv laborerar med titlar för att själv komma på en unik, briljant bokidé. Boken innehåller också en mängd inspirerande citat. Dessutom får läsaren många konkreta tips på vad som kännetecknar en riktigt bra bokidé och på hur man presenterar den för bokförlagen. Förutom alla tips man får för att kunna skriva en egen bok får man hundra boktips och jag blev själv intresserad av att läsa flera av böckerna. Det här är en fin presentbok till alla skrivarintresserade.

Skrivarkalendern

Skrivarkalendern utkom första året 2007 och har nyligen utkommit med den nya utgåvan för 2008. Det är en vanlig kalender, men innehåller också författarintervjuer, tomma sidor att skriva på, skrivövningar, fakta om hur man blir en bra skribent och annat smått och gott. Varje månad har ett tema, t ex ”att komma igång”, ”att ge och ta kritik”, ”att skriva självbiografiskt”, ”karaktärer och handling”, ”hjälpmedel i skrivandet”, ”research” och ”inspirationskällor”. Varje vecka har skrivövningar som man kan skriva direkt i kalendern eller i ett eget block. Varje månad presenteras också en författare och en bok. Kalendern innehåller också tips på skrivarkurser, boktips och länktips. Skrivarkalendern för 2007 kan fortfarande beställas till ett jättebra pris här. Skrivarkalendern 2008 kan beställas här. Även skrivarkalendern är en suverän present till skrivarintresserade. Det finns ett forum också, här, där man kan diskutera allt som rör skrivande och även lägga in sina texter från skrivarövningarna och kommentera andras texter. Det finns massor av tips och skrivövningar även på forumet, plus att man kan lära känna nya vänner där.