Sotis

Sotis

Sotis är en bilderbok som bara växer hos mig för varje gång jag läser den. Berättelsen handlar om Sotis som vill lära sig att läsa, medan bästa kompisen Boel och kusinen Björn bara vill spela fotboll. Sotis ger med sig och spelar med dem, men Boel och Björn har så roligt och går in i spelet så mycket att de glömmer bort Sotis. Han lämnar dem och de saknar inte honom förrän långt senare. Men egentligen gör det kanske inte så mycket, för under tiden har Sotis lyckats knäcka läskoden. Så när Boel och Björn frågar Sotis vad han skulle vilja att de gör tillsammans vet han exakt vad han vill.
Photo by Barnboksbloggen on July 17, 2020. Ingen fotobeskrivning tillgänglig.
Sotis är en bilderbok som rymmer så mycket. Vänskap, svartsjuka, ensamhet, utanförskap blandas med lek, passion, glädje och kärleken till böcker och läsning. Texten är poetisk, känslofylld och gestaltande. Illustrationerna utgör en stor del av berättelsen eftersom de verkligen skapar en stämning under läsningens gång. Det känns precis som att jag är där i skogen med Sotis och hans vänner.
Photo by Barnboksbloggen on July 17, 2020. Ingen fotobeskrivning tillgänglig.
Sotis är en jättefin högläsningsbok som tål många omläsningar. Eftersom den har flera lager blir det extra roligt att läsa den i en barngrupp, de man läser boken för hittar ständigt nya detaljer, vinklar och funderingar kring bokens teman. Sotis rekommenderas varmt alltså.
Boken är skriven och illustrerad av Kerstin Elias Costa och den finns utgiven av Vombat förlag. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.