Svart skugga

svart-skuggaJag har läst Svart skugga av Ida Axelsson. Det är den första boken i en serie som utspelar sig i Helsingborg och som har kriminalinspektör Linn Wide i huvudrollen. Det är alltså en svensk deckare och jag gillar verkligen sådana. Trots det så hade jag svårt att komma in i boken till en början. Det gick segt att läsa och det var svårt att få grepp om de olika personerna och deras relationer. Men sedan hände det något och de sista tre fjärdedelarna av boken sträckläste jag.

I början av boken är vi med om när hemlöse Damir Skazlic vaknar till en makaber syn. Den folkkära skådespelerskan Katarina Johansson är död och hon är hängd mitt i centrala Helsingborg. Linn Wide är ny på jobbet i Helsingborg. Hon har tidigare jobbat som polis i Stockholm, men nyligen flyttat tillbaka till sin födelseort. Hon har en liten son, föräldrar som hon har en knepig relation till och dessutom ett komplicerat förhållande till sonens pappa. Så småningom inser hon också att hennes egen mörka historia hänger ihop med den mördade Katarinas historia. Först försöker Linn utplåna de spår som sammankopplar dem, men snart tappar hon greppet.

Det här är en bok där vi dels får följa själva polisarbetet och dels följa huvudpersonens privatliv. Jag gillar hur båda delarna skildras. Det känns trovärdigt och spännande, man läser snabbt för man vill veta hur det går. Jag ser fram emot att läsa kommande böcker om Linn Wide, hon är en karaktär jag vill lära känna ännu bättre. Miljöskildringarna tycker jag också om och jag kan tänka mig att om man bor eller har varit i Helsingborg lär man känna igen sig. Sammanfattningsvis är Svart skugga en mycket bra bok som jag rekommenderar till alla som gillar deckare. Boken är utgiven på Litet förlag.