Temaläsning 2016: Januari

Gott nytt år! Dags för ett nytt härligt läsår! Och dags för starten på min utmaning Temaläsning 2016! Januari månads tema är Sanna berättelser. Det är något som går att tolka väldigt fritt, allt ifrån självbiografier och biografier till böcker som handlar om brott eller andra saker ur verkligheten.

Ur min bokhylla med olästa böcker har jag plockat ut dessa böcker:

10649478_10153118701856595_7124434324949414124_n

Bland dessa böcker finns Min pappa Ann-Christine som är skriven av Ester Roxberg, vars pappa har bytt kön och blivit kvinna, Mitt liv med Aspberger där Jerker Jansson berättar hur det är att leva med Aspbergers Syndrom, Åsa Sandells självbiografi Bakom garden som handlar om hennes liv som proffsboxare. Jakten på Kapten Klänning av Jonas Trolle handlar om polisens jakt på en av Sveriges värsta sexbrottslingar. Tre böcker handlar om cancer, nämligen En ung kvinnas sista ord av Regine Stokke, Det är bara lite cancer av Klas Ingesson och I kroppen min – resan mot livets slut och alltings början av Kristian Gidlund. Två av böckerna handlar om den svenska äldreomsorgen: Vem ska ta hand om mamma – Min dagbok inifrån äldrevården av Anna Bäsén och Folk dör här – En pappa, två äldreboenden och välfärdens framtid. Bland böckerna finns också Mikael Anderssons självbiografi Armlös, benlös, men inte hopplös, Morgan Allings självbiografi Kriget är slut. Skrivet i vatten – Berättelsen om mitt liv är också en självbiografi av Camilla Westerdahl som somnade vid ratten på väg hem från ett bröllop tillsammans med sin man och sin lilla dotter. När hon vaknade ur sin långvariga koma hade hon förlorat sin förmåga att röra sig och kommunicera med sin omgivning. AnsvarsFULL är en självbiografi om Camilla Kuylenstierna som gjorde karriär som internationell marknadschef trots att hon led av sjukdomen alkoholism. En sjukdom handlar det också om i Kenneths marionett – Min kamp mot anorexin, där Malin Lagerstedt berättar om sin kamp mot anorexin. Min man dog tusen gånger av Rebecka Nordström Graf handlar om att förlora den man älskar. Och sist, men inte minst har vi Slutstation rättpsyk – Om tvångsvårdade kvinnor som inte dömts för brott. Den är skriven av Sofia Åkerman och Thérèse Eriksson och handlar om kvinnor som lider av allvarligt självskadebeteende.

Som ni ser så har jag en hel del böcker att välja mellan. Har ni läst någon av dessa? Vad tyckte ni? Vilka rekommenderar ni och vilka rekommenderar ni inte?

One thought on “Temaläsning 2016: Januari

  1. Flera intressanta titlar där! Jag har endast läst Mikael Anderssons. Den är intressant. Tycker du ska läsa den om Jakten på kapten Klänning. Den har jag sneglat på många gånger!

Comments are closed.