Tuffa gänget – en gas i galaxen

Har ni hört de dåliga nyheterna? Världen håller på att gå under.

De dåliga nyheterna? Tuffa gänget är tillbaka för att rädda världen!

Tuffa gänget: En gas i galaxenJa, Tuffa gänget är tillbaka. I bok nummer fem, En gas i galaxen, är de fyra vännerna Herr Varg, Herr Haj, Herr Orm och Herr Piraya med om ett riktigt äventyr. Dr marmelad hotar nämligen att förgöra jorden. Han har stuckit till månen och lämnat ett jättekaos efter sig, med zombiekatter, zombiehundar, zombiedelfiner och så vidare. Tuffa gänget måste därför stjäla en raket för att åka till månen och försöka stoppa den onde doktor Marmelad. Men det är såklart inte så lätt som det låter. En viss herr Varg ”råkar” bli utestängd och svävar omkring i tyngdlöshet utanför raketen. Herr Piraya kaaaanske har råkat äta alldeles för många bön-burritos…. Ja, det gäller att hålla i sig när man läser den här boken, för här är det ett actionspäckat, halsbrytande och rafflande rymdäventyr.

Tuffa gänget har snabbt blivit populära böcker på mina bibliotek, inte minst för de barn som annars har svårt att komma igång och läsa kapitelböcker. Här är det ingen löpande text, utan boken är i serieform med stora och små serierutor fyllda med text och bild i ett fint samspel. Det gör boken både lättläst och varierad, perfekt för att locka till läsning och för att fortsätta läsa. Man vill bara vända sida för att se vad som händer, och nästa sida igen, och vips har man läst ut hela boken. Att äventyret håller ett högt tempo bidrar också till att det går snabbt och enkelt att läsa. De här böckerna är dessutom väldigt roliga, fyllda med en speciell sorts humor som är både rå, ironisk och hjärtlig på en och samma gång. Självklart funkar Tuffa gänget också som högläsningsbok och jag tror faktiskt att även många vuxna tilltalas av de här antihjältekaraktärerna.

Tuffa gänget – En gas i galaxen är skriven och illustrerad av Aaron Blabey, utgiven av Alfabeta och finns bland annat på Adlibris och på Bokus.