Tusen gånger om

Tusen gånger omSommarlovet har börjat. Izas pappa har fått barn med sin nya fru och Iza får därför vara hos mamma under sommaren. Hon har också träffat en ny, Krister, som jobbar på kollo. Iza och mamma får följa med och hälsa på Krister på kollot under några dagar. Det är mobilförbud där. Först tycker Iza att det låter hemskt långtråkigt. Men det dröjer inte länge förrän hon blir vän med två äldre killar. Hon blir till och med kär i en av dem. Men sista dagen innan kollot är slut händer det som inte får hända. Den ena killen utsätter Iza för ett övergrepp. Hon blir alldeles paralyserad när det händer, skriker inte ens på hjälp. Den spirande kärleken förintas och förvandlas till en blandning av hat, skuld och skam. Iza dömer sig själv för det som hände – tusen gånger om.

Tusen gånger om är en lättläst ungdomsbok från Hegas som passar barn från 13 år och uppåt. Man får följa Iza och hennes vänskap med killarna, en vänskap som hon hoppas kunna leda till något mer. Men inte såhär. Det som Oskar utsätter henne för vill hon inte alls vara med om. Och hon förstår att det är fel. Men hon dömer ändå sig själv hårdast. Att hon inte skrek, försvarade sig, försökte fly, vad som helst. Hon berättar varken för Krister, mamma eller sin bästa kompis. Hon blir inåtvänd, sur, tvär. Men så en dag när hon är och fikar med bästisen Madde ser hon en broschyr från ungdomsmottagningen som berättar om våldtäkt och övergrepp. Där står det att 70 procent råkar ut för en sådan där frysreaktion som Iza upplevde under övergreppet. Det är alltså något helt normalt i en sådan utsatt situation och det är inte Iza det är fel på. När det sjunker in i henne kan hon äntligen ta steget och våga berätta för mormor.

När boken slutar har Iza just bestämt sig för att berätta. Kanske kommer en fortsättning där vi får veta vad som händer efteråt. Kanske inte, men författaren har i alla fall tydligt fått fram det hon tänkt med boken. Hon skriver i slutet av boken att det är den första bok hon skrivit för tonåringar, men troligen kommer det att vara en av de viktigaste böckerna hon någonsin skrivit. Det finns så många flickor och pojkar som har varit med om något liknande det som händer Iza ock så många tror att det är deras fel. Författaren Cecilia Sundh ville skriva en bok till alla dem så att de förstår att de inte är ensamma och så att de kan ta ett första steg bort från de egna skam- och skuldkänslorna.

Jag tror att den här boken är jätteviktig. Dels för alla som varit utsatta, just av samma anledning som författaren tänker, men också för alla de som utsätter andra för övergrepp. Kanske kan de förstå vad som händer i en människa under och efter ett övergrepp om de får höra Izas berättelse. Det är också en viktig bok för oss alla runtomkring, både tonårsföräldrar och kompisar till de som blivit utsatta, men också för oss som jobbar med ungdomar på olika sätt, exempelvis i skolans värld eller på fritidsgård, kollo eller liknande. Dessutom tycker jag att den här boken skulle fungera jättebra som högläsnings- och diskussionsbok i en klass. Det är så viktigt att lyfta fram och våga prata om sånt här.

Tusen gånger om är skriven av Cecila Sundh och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

One thought on “Tusen gånger om

Comments are closed.