Vem kan älska Ella?

SagopaketVem kan älska Ella är den fjärde boken från Sagolikt bokförlag. Boken är skriven av Anette Skåhlberg och illustrerad av Katarina Dahlquist.

Elvira är en gammal, hemlös dam som då och då sover i trappuppgångar. En dag hittar hon en liten övergiven baby i en korg. Det är Ella. Hon har en skylt med sig, ”Vem kan älska Ella”. Elvira bestämmer sig att ta hand om Ella, men när hon blir sex år gammal så dör Elvira. Ella måste ge sig ut på gatorna för att hitta någon som vill ta hand om henne. Hon hittar Anton och Adam och flyttar in i deras klädkammare i smyg. Men en dag tröttnar hon på att bo där i smyg och hon tar fram sin skylt igen, men reaktionen blir inte riktigt som hon trott…

En vacker och sorglig, men ändå hoppfylld berättelse som berör svåra ämnen utan att dramatisera. Bilderna är jättevackra och sagolika. Boken kan användas både som högläsningsbok och för att läsa själv. På varje uppslag finns nämligen dels ett långt textstycke för högläsning och dels en kortare, enklare text för de som vill läsa själva. Boken passar från sex år och uppåt. Boken finns även som ljudbok, där både den långa och den korta texten finns att höra. Man kan också få ”Vem kan älska Ella” i specialdesignade skol- och förskolepaket. Att använda sig av boken är ett bra sätt att beröra ämnen som hemlöshet, kärlek, fattigdom, utanförskap, homosexualitet och fördomar – det finns mycket att prata om. Boken om Ella är den första boken i en tänkt triologi.

One thought on “Vem kan älska Ella?

  1. På Teater Halland gör vi Vem kan älska Ella som barnföreställning. En interaktiv vandring genom teaterhuset för barn i ålden 5-9 år. Härlig och tänkvärd föreställning som kombineras med en workshop där temat hemlöshet och fattigdom bland annat berörs. Barnen får skapa egen scenografi som sedan ljussätts.

    Under 2011 ingår den i skolutbudet och under sportlovet ges den till allmänheten. Läs gärna mer på http://www.teaterhalland.se/pa-scen/vem-kan-alska-ella/

Comments are closed.