Barnboksbloggen

Välkommen till Barnboksbloggen. Här kan du läsa boktips och recensioner av såväl barnböcker som vuxenböcker. Emellanåt anordnar vi tävlingar, temaspecialer och annat spännande. Maila gärna om du har förslag på vad du vill läsa om på Barnboksbloggen.

barnboksbloggen@hotmail.com

 

Instagram

barnboksbloggen

Bokbloggar.nu

oktober 2018
M T O T F L S
« sep   nov »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Dagsarkiv: 19 oktober, 2018

Hjärnsmarta barn

Hjärnsmarta barn : stärk ditt barns hjärna och bli själv smartare pÃ¥ kuppenAtt vara hjärnsmart att förstå hur hjärnan fungerar kan göra livet lättare för både dig och dina barn. Barn med hjärnsmarta föräldrar blir betydligt bättre på att lära sig nya saker, hantera förändringar och klara av livet i stort.

När vi däremot inte känner till hjärnans spelregler kan det leda till aggression, trots, förtvivlan eller maktlöshet. Det är synd för alla inblandade och ofta helt onödigt.

Hjärnsmarta barn har skrivits för att hjälpa dig att vara hjärnsmart oftare även när du är trött, frustrerad eller på dåligt humör.

Hjärnsmarta barn – Stärk ditt barns hjärna och bli själv smartare på kuppen är en bok som handlar om föräldraskap utifrån ett vetenskapligt sätt. Författaren Anette Prehn berättar fakta om hjärnan och hur den fungerar så att man som förälder kan använda sig av dessa fakta i sitt föräldraskap. Det handlar mycket om kommunikation, hur man kan kommunicera på ett hjärnsmart sätt. Men också om vanor, hur man kan bryta vanor eller skapa nya vanor, hur man kan fokusera på rätt saker, hur man fungerar vid stress, om trygghet och förändringar, känslor, rädslor, mod, svårigheter, hur barn tolkar uppgifter man ger dem, inlärning, värderingar och mycket annat. Mycket av det som presenteras i boken har man säkert hört vid andra tillfällen, men här kopplas det ihop till barn och föräldraskap. Dessutom får man tips och råd. En intressant bok som ger en del aha-upplevelser och upphov till tankar. Den skulle vara intressant att diskutera i en studiecirkel med andra föräldrar.

Hjärnsmarta barn är utgiven av Natur och Kultur och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Helgfrågan Vecka 42

Denna vecka undrar Mias bokhörna hur man ska kunna spara tid till läsning. Ja, tyvärr är det ju så att det finns alldeles för mycket böcker man vill läsa och alldeles för lite lästid. Jag som jobbar heltid, pluggar halvtid och har fyra barn vet alltför väl hur det är att vilja ha mer lästid än det ryms i ens vardag. Jag försöker helt enkelt stuva in lästid där det går. Har flera böcker på gång samtidigt, vilket innebär att jag kan läsa nästan oavsett vart jag är. Jag lyssnar på en bok i bilen och pendlar med bil till och från skola, förskola och jobb. Jag har läsplatta och Storytel på mobilen, så jag läser till exempel i väntrum. Jag hann faktiskt läsa 200 sidor häromkvällen när jag åkt ambulans in till sjukhuset och så småningom väntade på att få bli utskriven. Jag läser nästan alltid på lunchrasten på jobbet, dock oftast kurslitteratur just nu. Det händer att jag läser på toa. Sen är det ju kvällarna som så ofta tillbringas framför teven. Jag slötittar sällan på teve, jag läser hellre. Däremot tittar jag på en del tv-serier som jag aktivt väljer att titta på, för att jag ser dem med maken och det är ett sätt för oss att umgås när barnen somnat. Ja, det blev kanske inte mycket till tips där, det är ju svårt att trolla fram lästid. Men att alltid ha en bok med sig är väl mitt bästa tips, då kan man läsa så fort möjlighet ges. Och idag är det ju så enkelt att ha en bok med sig eftersom vi ju faktiskt inte längre behöver släpa på fysiska böcker om vi inte vill.

Bonusfrågan är kort och gott: Vad ska du hitta på i helgen. Det blir en lugn helg här, jag har nyligen opererat mig och orkar inte så mycket. Umgås med barnen och maken, läsa, städa lite och baka är väl de planer jag har. Inte så mycket mer avancerat än så 🙂

Höstenkät

Lottens bokblogg har skapat en höstenkät som jag blev sugen att svara på:

 1. Vad är det bästa med hösten?
  Att det är så vackert ute. Fortfarande varmt nog att gå på långpromenader, ingen jobbig snö, färgexplosion tack vare träden och så lugnet i skogen. Men det är lika skönt att få tända upp en brasa och krypa upp i soffan med en bra bok. Hösten är också en nystart för mig. Det hör nog ihop med att jag pluggat så mycket och nu också jobbar i skolans värld. Jag köper ny almanacka, planerar den kommande terminen och för mig är hösten nog mer en nystart än nyår som ju ligger mitt i ett läsår.
 2. Tips på en bra bok som utspelar sig på hösten?
  Det borde finnas hur många som helst, men den jag kom att tänka på är Höstoffer av Mons Kallentoft.
 3. Vilken bok ser du fram mot mest den här hösten?
  De tre böcker jag först kom att tänka på är Skuggorna ruva av Jonas Moström, Franscesca av Lina Bengtsdotter och Det som göms i snö av Carin Gerhardsen. Tre deckare alltså. Deckare passar bra att läsa på hösten.
 4. Har du någon speciell läsutmaningen den här hösten? Eller låter du inspirationen styra?
  Ingen läsutmaning mer än att försöka hinna läsa alla hyllvärmare och framförallt recensera ikapp det jag ligger efter med på grund av min sjukdom. Samtidigt vill man ju hinna med alla nyutkomna böcker och så blir det ju som vanligt en hel del läsning till jobb och skola.
 5. Har du något speciellt inplanerat den här hösten som du kan se fram mot?
  Jag skriver min uppsats/examensarbete och tar förhoppningsvis examen efter jul. Jag funderar på att gå på Deckarfestivalen i Sundsvall i november. Annars är det nog mest att bli frisk och börja jobba igen efter operation som är det första målet.
 6. Är det någon film eller TV-serie som du ser fram mot att se den här hösten?
  Säsong två av Vår tid är nu ser jag fram emot att följa. Och nya serien Sthlm Requim. Och så följer jag och maken Vikings som börjar nästa vecka.

Tävling

Det var länge sedan jag var med i någon tävling nu. Men hos Villa Freja kan man just nu vinna Midnattssol av Frida Skybäck och jag är jättenyfiken på hennes böcker så jag var tvungen att vara med. Pröva lyckan du med. Här finns tävlingen.

Veckans topplista – skogen

veckans-topplista

I Veckans topplista hos Johannas deckarhörna är det tema Skogen. Såhär skriver hon:

”Veckans topplista handlar den här gången om böcker som på något sätt har anknytning till skogen. Om det är den svenska granskogen eller djungeln som står i fokus bestämmer ni själva – så länge det är en bok som tar oss med ut bland vilda växter och djur är alla tolkningar godkända.”

 1. Slaktaren av Gabriella Ullberg-Westin. En deckare som utspelar sig i mina hemtrakter, nämligen Hälsinglands djupa skogar, under älgjakten.
 2. Ronja Rövardotter av Astrid Lindgren. Ett måste på en sådan här lista. En så underbar skogs-skildring.
 3. Serien om det lilla huset på prärien var av Laura Ingalls Wilder var några av mina absoluta favoritböcker när jag var yngre.
 4. Trilogin Vattnet drar, Jorden vaknar och Berget offrar av Madeleine Bäck är skräck som utspelar sig i Gästrikland.
 5. Till sist, en bok som jag inte läst ännu men som jag står i kö till på bibblan: Skuggorna ruva av Jonas Moström, som sägs ska utspela sig i de jämtländska skogarna.