Om natten

Om nattenFons är klarvaken. Han vill ut i natten och väcker sin pappa för att han ska följa med. ”Varför vill du ut i natten? På natten sover man”, säger pappan. Men han följer ändå med sin pojke och medan de går runt, runt i staden följer en lång monolog där pappan berättar att på natten sover alla och det är bara mörkt. Det händer absolut ingenting. Men det är just vad det gör. Medan pappan bara tittar rakt fram och inte ser någonting speciellt så upplever pojken ett riktigt äventyr.

I Wolf Erlbruchts värld är allt möjligt och bilderna visar också vad som faktiskt kan finnas där i mörkret om man bara vågar öppna ögonen och titta efter. I den här boken har han både skrivit texten och skapat illustrationerna. Han använder ofta en blandning av tekniker och det har han också gjort i Om natten, där han både tecknat och använt collageteknik för att skapa de ganska enkla bilderna fyllda med osannolika ting och figurer. Erlbrucht har genom åren hunnit skapa många kända verk och blivit prisbelönt. 2017 tilldelades han Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne.

Det här är en riktig allåldersbok och jag tror att många kan känna igen sig i Om natten, såväl barn som vuxna. För barnen kommer igenkänningen förstås i det att vi vuxna så ofta bara går förbi det som är intressant istället för att stanna och verkligen SE det som finns eller sker. Och vi vuxna kan nog känna igen oss i det trötta, i att inte alltid orka ta in verkligheten. Men vi kan också få en tankeställare i att det finns så mycket under ytan om vi bara ger det ett försök. Boken är också en lekfull och humoristisk hyllning till fantasin. Dessutom skildrar den ett spännande nattligt äventyr som avslutas i hemmets trygga vrå, vilket gör att boken passar ypperligt som godnattsaga.

Om natten är utgiven av förlaget Hjulet och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Rymlingarna

Innan Ulf Stark avled förra året hann han slutföra manuset till Rymlingarna, men han hann tyvärr inte se det färdiga resultatet. Boken med dess illustrationer av Kitty Crowther utgavs postumt och nu såhär i efterhand känns det som ett väldigt värdigt avslut på hans långa barnbokskarriär.

Rymlingarna handlar om en pojke och hans vresiga farfar. Pojken är väldigt förtjust i sin farfar och vill hälsa på honom på sjukhuset, men hans pappa har svårt för gubben och skjuter ständigt på besöken. Pojken åker själv och hälsar på farfar och under besöket bestämmer de sig för att ge sig av. Pojken hjälper sin farfar att få åka iväg till sommarstugan en helg, att låta farfadern få se sjön en sista gång, stugan med alla dess minnen efter farmor och hämta burken med lingonsylt som är en del av farmor eftersom hon lade ner sin tid och kärlek i tillverkandet av den. Pojken får också hjälpa farfar med projektet att sluta svära och bli snäll, något som inte alls är lätt, men viktigt för den äldre eftersom han har fått för sig att det kan hjälpa honom att få komma till himlen och återse sin hustru.

Det här är, som de flesta av Starks böcker, en bok med många bottnar. Den kan ses som en äventyrsbok, men likväl som en berättelse om teman som döden, kärleken och om förlåtelse. Boken är fylld av värme, men också med humor. Även om det är allvarliga ämnen så finns humorn ständigt närvarande. Det är inte svårt att tolka in Ulf Stark själv i berättelsen, både som pojken och som den äldre mannen, framförallt efter att jag läst att Ulf Stark minsann hette Gottfrid i andranamn han också. Det är inte heller svårt att tolka in att det här är Ulf Starks sätt att vänja sig vid sin egen död och sätta punkt för sitt författarskap. Huruvida det är så får vi förstås aldrig veta, men klart är att detta är en allåldersbok som kan roa, beröra, väcka såväl skratt som gråt och värma både barns och vuxnas hjärtan. En perfekt högläsningsbok som är lagom lång. Varför inte läsa tillsammans på jullovet?

Jag har alltid gillat illustratören Kitty Crowther och här kommer hon verkligen till sin rätt. Hon är precis rätt illustratör för att göra Ulf Starks sista mästerverk rättvisa. Hennes lite karga illustrationer tecknade med krita är så otroligt vackra och samspelta med den poetiska texten. Rymlingarna är, föga förvånande, en av nomineringarna till årets Augustpris i barnboksklassen.

Rymlingarna är utgiven av Lilla Piratförlaget och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.