Barnboksbloggen

Välkommen till Barnboksbloggen. Här kan du läsa boktips och recensioner av såväl barnböcker som vuxenböcker. Emellanåt anordnar vi tävlingar, temaspecialer och annat spännande. Maila gärna om du har förslag på vad du vill läsa om på Barnboksbloggen.

barnboksbloggen@hotmail.com

 

Instagram

barnboksbloggen

Bokbloggar.nu

januari 2020
M T O T F L S
« dec   feb »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Dagsarkiv: 21 januari, 2020

Tänk snabbt (vecka 4)

Bokbloggaren Enligt O har börjat med en ny veckoutmaning som hon kallar för Tänk snabbt. Såhär beskriver hon den:

Tanken är att jag ger er fem val varje vecka, tanken är också att det ska vara främst kulturrelaterat, men aktuella saker kommer också att dyka upp, eller så blir det frågor om något jag funderat över. Tänk snabbt, välj ett av två alternativ och kommentera gärna varför.

Det här är veckans fem snabba:

Guldbaggegalan eller Oscarsgalan?

feelgood eller deckare?

bokserier eller fristående böcker?

bok som tv-serie eller bok som film?

te eller kaffe?

 

Jag gillar Guldbaggegalans fokus på svenska filmer, så det blir mitt val.

Jag läser mer deckare än feelgood. Vanligen får jag mer ut av dessa, för en del feelgood kan vara så förutsägbara. Men det finns riktigt bra feelgoods också som jag gillar väldigt mycket. Som Gröna fingrar sökes som jag satt uppe och sträckläste häromnatten trots att jag skulle till jobbet på morgonen.

Oftast föredrar jag bokserier eftersom karaktärer har större chans att fördjupas när författarna har mer utrymme. Men framförallt när det gäller deckare så finns det också risk att författarna skriver bok på bok på bok och det istället blir det motsatta, nämligen att böckerna till slut blir så ”mallade” och förutsägbara att karaktärerna inte utvecklas alls. Så när det gäller långserier gillar jag när författare har en plan för skrivandet och vågar avsluta i tid.

Jag ser betydligt fler tv-serier än filmer numera. Tror det beror på att tv-serier har så bra längd att det är enkelt att se ett avsnitt eller två när barnen somnat på kvällen. Sätter jag på en film somnar jag oftast, men tv-serier funkar bättre att hålla sig vaken till. Därför väljer jag tv-serie, plus att det även där är lättare att fördjupa karaktärerna i en tv-serie än i en film.

Egentligen är jag varken någon te- eller kaffedrickare, men måste jag välja blir det någon form av kaffe latte.

 

 

 

 

Frallan har en hemlighet

Frallan har en hemlighetEgentligen skulle jag ha skrivit om den här boken redan före jul, för det här är en superhärlig bok att läsa högt tillsammans med sina barn precis innan jul. Den handlar ju om julfirande och julstök och sånt som det är så mysigt att läsa om i december. Men livet kom emellan där strax före jul så jag hann inte med, men boken är så bra så jag kan förstås inte låta bli att tipsa om den ändå.

Den bok jag pratar om är förstås Frallan har en hemlighet, fjärde boken om härliga Frallan. De tidigare böckerna om henne heter Frallan räddar världen, Frallan är bäst och Frallan och kärleken.

I den här boken har Frallan en hemlighet. En bra hemlighet. Hon har nämligen lärt sig att läsa. Och det ska vara en hemlighet ända fram till julafton, för då fyller mormor år och Frallan har bestämt sig för att det är världens bästa födelsedagsklapp att Frallan lärt sig läsa. Men på julafton ska Frallan också få träffa Hanna som är en bebis och typ Frallans kusin. Mormor pratar om Hanna hela tiden och det tycker Frallan är jobbigt. Tänk om hon bara kommer att bry sig om Hanna på julafton och inget alls om Frallan?

Frallan är en rolig, cool, modig och tänkande liten tjej vars tankar och funderingar man får följa i boken på ett humoristiskt och samtidigt tänkvärt sätt. Författaren tar Frallans tankar och funderingar på allvar och det är därför lätt för läsaren att känna igen sig. Samtidigt är boken otroligt rolig. Alla karaktärer är så charmiga och illustrationerna underbara. Böckerna om Frallan tipsar jag jättemycket om i skolan. De passar både att läsa själv och som högläsning. Perfekt för lågstadiebarn i åldern 6-9 år.

Frallan har en hemlighet är skriven av Sara Ohlsson och illustrerad av Lisen Adbåge. Den är utgiven av Lilla Piratförlaget och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.