Sommarklurig hjärngympa

Jag vet inte om det bara är jag som har reagerat på det, men är det inte ovanligt mycket korsordsböcker och andra böcker med kluringar och hjärngympa i årets sommarutgivning? Här har jag hittat tre sådana böcker, perfekta för sommarlovets regniga dagar, eller varför inte som tidsfördriv under resan.

Smartast i familjen är en tunn bok med hård pärm som innehåller roliga utmaningar, kluringar och tankenötter. För att lösa de kluriga uppgifterna i den här boken kan det behövas tändstickor, mynt, gafflar, sockerbitar eller annan rekvisita. Alla kluriga uppgifter finns tydligt beskrivna med ord och bild. De är i olika svårighetsgrader, från superlätt till jättesvårt. Boken vänder sig till hela familjen och tanken är att man ska kunna umgås med varandra tillsammans utan datorer, surfplattor och mobiltelefoner. Boken är skriven av Fredrik Cattani som är buktalare och trollkarl. Bokförlaget Semic har utgett boken och den finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Korsord för alla barn 6-12 år har en så tydlig titel att boken egentligen inte behöver någon närmare presentation. Det är en tunn häftad bok som innehåller mängder med olika korsord  (strax över 30 stycken) i olika svårighetsgrader. Alla korsord har lösningar längst bak. Korsorden är färggranna och tydliga, och papperet är lätt att skriva på. Boken är utgiven av Bokförlaget Semic. Den finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Stora roliga korsord 6 -12 år är en lite tjockare häftad bok, fylld med över 80 fina korsord i olika svårighetsgrader. För den som vill göra något annat än att lösa korsord finns det också några andra kluringar. Dessutom kan man försöka hitta de gömda orden bland de kluriga pysslen som finns emellan korsorden. Även här är det färgglatt och med charmiga illustrationer och papperet är lätt att skriva på. Denna bok är utgiven av Rabén & Sjögren och den finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.