Bladen brinner #8

I årets första Bladen brinner, nämligen avsnitt #8 handlar det bland annat om faktaböcker för barn. Författaren Sarah Sheppard intervjuas. Hon har bland annat skrivit faktaböcker om dinosaurer och hajar. Det är så fascinerande att lyssna när hon berättar om sitt skrivande. Hon brinner verkligen för att grotta in sig i sina ämnen för att sedan förmedla faktakunskaperna på ett roligt sätt till barn. Överhuvudtaget så har också faktaböcker för barn blivit mer populära, vilket diskuteras med en förläggare på Rabén & Sjögren. Exempelvis handlar det om humorn i barnfaktaböcker som kommit alltmer de senaste åren och som visat sig vara ett väldigt bra drag.

Nästa inslag i podden var också intressant. Väldigt intressant, det handlade nämligen om ekonomi och barnböcker, hur man försörjer sig som barnboksförfattare och hur den ekonomiska världen för barnboksförfattare egentligen ser ut. Något som egentligen har varit tabu att prata om tidigare, men nu har det synliggjorts lite mer hur verkligheten egentligen ser ut. Superbra att det synliggörs, men det är väldigt skrämmande att få det svart på vitt hur den ekonomiska verkligheten ser ut. Vem har egentligen råd att skriva barnböcker? Och varför är skyddet för egenföretagare så dåligt i Sverige?

Per Gustavsson intervjuas också, om hur det är att illustrera en annan persons bok. Hur går egentligen en sådan process till? Per har nyligen illustrerat Amy, Aron och anden som är skriven av Ulf Stark och han berättar mycket om hur det gick till att jobba fram illustrationerna till den boken. Också intressant att lyssna på, även om det där med att illustrera inte alls ligger för mig, jag kan knappt rita en streckgubbe 🙂

Och som vanligt tipsar de om barn- och ungdomsböcker. Bland annat Ordbrodösen av Anna Arvidsson som ju är så himla bra, men också Natt på Frognerbadet av Sverre Henmo som jag faktiskt lånade efter detta boktips, men jag kom inte alls in i boken och lämnade tillbaka den halvläst.