Som ett myggbett flera gånger om dagen

Som ett myggbett flera gånger om dagen är en fin bilderbok som handlar om Majken och Freja. De är bästa kompisar, och går på samma förskola, men de är också grannar. Varje dag efter förskolan brukar de krypa in under den stora granen som står på gränsen, mittemellan deras trädgårdar. Där äter de bullar, spanar på Majkens storebror och så viskar de hemligheter till varandra. Men en dag på förskolan är Majken inte som vanligt. Hon är trött och orkar inte leka. Inte ens viska hemligheter. Och så dricker hon mycket vatten. Fröken ringer efter Majkens pappa som kommer och hämtar henne. Freja blir väldigt orolig och senare den kvällen berättar Frejas mamma för henne att Majken ligger på sjukhus.

Inte förrän två veckor senare kommer Majken tillbaka till förskolan med sin mamma Sara. Mamma Sara är med på deras samling och där berättar hon att anledningen till att Majken legat på sjukhus är för att hon fått en sjukdom, diabetes, typ 1. Sara berättar för förskolebarnen vad diabetes är för sjukdom och hur den påverkar Majken. Hon visar sprutorna som Majken måste få varje dag och hon visar hur en blodsockermätare fungerar. Barnen har många frågor till Sara och Majken, men det viktigaste för Freja är bara om hon kan leka som vanligt med Majken och krama sin bästa vän igen. Och det får hon ju såklart.

Jag tror inte att det finns särskilt många böcker för yngre barn som handlar om att få diabetes så jag tror att den här boken är väldigt välkommen. Jag gillar framförallt också berättarperspektivet i boken. Just att berättelsen handlar om hur det var för Freja när Majken fick diabetes, istället för om boken varit skriven ur Majkens perspektiv gör att man får en annan vinkel och det är verkligen bokens styrka.

En annan av bokens styrkor är förstås att den är väldigt lärorik och pedagogisk. Den balanserar lite mellan att vara skönlitteratur och faktabok någonstans i mitten av boken, men faktadelen hinner inte ta över så det blir för mycket fakta, utan det hålls på en lagom nivå. Istället läggs fokus på Freja och på hennes känslor på ett mycket snyggt sätt. Längst bak finns också ett lite mer fördjupande faktaavsnitt för den som vill veta lite mer. Texten är lättläst och det finns även massor av charmiga, humoristiska, varma och färgglada illustrationer.

Som ett myggbett flera gånger om dagen är skriven av Eva Ludvigsen, illustrerad av Alina Ögger och utgiven av Idus bokförlag. Boken finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.