Min syster är en ängel

Jag har läst Min syster är en ängel tidigare. Men det var nog innan jag började bokblogga. Nu när månadens tema i Barn- och ungdomsbokutmaningen 2017  är att läsa en bok som är en Augustprisvinnare blev jag sugen på en omläsning. Min syster är en ängel fick nämligen Augustpriset 1996 i kategorin bästa barn- och ungdomsbok.

Precis som titeln antyder handlar Min syster är en ängel om ett barn vars syster är död, och som han själv tänker så är hon en ängel som bor i himlen. För pojken är hans syster dock ständigt närvarande, kanske inte på riktigt i det jordiska livet, men i hans tankar. En dag klär han ut sig till sin syster för att hon ska kunna få se jorden, den värld och den vardag som han lever i. Som hon skulle ha levt i om hon bara fått fortsätta leva.

Det här är en bilderbok, skriven för barn från 3 år och uppåt. Den har förstås en sorglig underton med tanke på temat i boken. Men inte så att det blir gråtkalas. Nästan snarare tvärtom. Det finns mycket humor i boken, mycket fantasi och en hel del klurigheter från pojkens sida som gör att ämnet lättas upp och bara blir fint skildrat. Att ha ett syskon i himlen, dessutom ett syskon man aldrig har träffat, kan vara knepigt. Men boken är så hoppfull och visar att det faktiskt går alldeles utmärkt att ha en relation till sitt syskon ändå. Den har ett perfekt barnperspektiv och fungerar ypperligt som ingång till att börja prata om sorg och saknad.

Boken är skapad av Ulf Stark och Anna Höglund, två av Sveriges absolut främsta mästare inom bilderböcker. Det är Ulf som har skrivit texten och som i många andra böcker utgår han ifrån sin egen barndom. Huvudpersonen i boken heter också Ulf.