Birgittas bästa julkakor

Birgittas bästa julkakor (inbunden)Birgitta Rasmusson känner alla som gillar att baka igen från tv-programmet Hela Sverige bakar. Hon har också jobbat med den välkända och populära receptklassikern Sju sorters kakor och även gett ut egna receptböcker, som till exempel Birgittas bästa – Favoritrecepten till det svenska fikat. Nu är hon aktuell med en ny bakbok: Birgittas bästa julkakor.

Boken innehåller både fakta och recept. Här kan vi exempelvis lära oss om historien bakom julens bakverk, jultraditioner och dukning samt få tips och råd om sånt som är bra att veta när man ska baka kakor. Men den stora merparten av boken innehåller recept. Dessa är i sin tur indelade i kapitlen Bullar, Mjuka kakor, Tårtor och bakelser samt Småkakor. En traditionell indelning alltså som gör det lätt att hitta det man är sugen på att baka. Längst bak i boken finns också ett register för att förenkla receptletandet ytterligare.

Bland recepten hittar man bland annat Saffranspojkar, Snigelbullkaka, Glöggbullar, Gussies regnbågskaka, Karlsborgs pepparkakshjärta, Morotskaka med julkryddor, Julens tårta, Julöverraskning i paket, Vita pepparkakor, Amaretti, Saffransbiscotti och Juldammsugare. Totalt finns ett 40-tal recept och nog tycker jag att de är väldigt juliga. En del är lite mer traditionella recept, andra är helt nya och återigen andra är traditionella julkakor men med en liten twist. Jag blir definitivt sugen att baka flera av bakverken.

Jag tycker att det är tråkigt med de bak- eller kokböcker som inte har bild på samtliga bakverk/maträtter och här är alltså ytterligare en. Det finns bilder på de flesta, men inte alla, bakverk och det drar ner betyget. Jag bläddrar i såna här böcker för att få inspiration och då är det ju framförallt bilderna man får inspiration av. Däremot gillar jag väldigt mycket blandningen av de olika bakverken, liksom de personliga noteringar och anekdoter som författaren inleder recepten med. Det förhöjer läsupplevelsen.

Vill man ha tips på bakböcker inför julbaket så är Birgittas bästa julkakor ett hett tips. Den är utgiven av Lind & Co och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.