Barnboksbloggen

Välkommen till Barnboksbloggen. Här kan du läsa boktips och recensioner av såväl barnböcker som vuxenböcker. Emellanåt anordnar vi tävlingar, temaspecialer och annat spännande. Maila gärna om du har förslag på vad du vill läsa om på Barnboksbloggen.

barnboksbloggen@hotmail.com

 

Instagram

barnboksbloggen

Bokbloggar.nu

mars 2019
M T O T F L S
« feb    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

När tomten försvann

När tomten försvannNär tomten försvann inleds under en julaftonsnatt. Alla sover utom huvudpersonen. Hon hör att något låter från trädgården, men orkar inte klättra ner från våningssängen för att se vad det är. Först morgonen därpå upptäcker familjen vad som hänt – trädgårdstomten är försvunnen! Efter ett tag upptäcker de att flera av grannarnas trädgårdstomtar också är borta. Tur att Miriam har sina detektivsaker. Hon och Lillebror blir detektiver som bestämmer sig för att lösa fallet och hitta tomtarna. De spanar och hittar ledtrådar, ser skumma människor i skogen och till slut hittar de tomtarna. Men hur de kom dit, ja, det är det ingen som vet.

Det här är en spännande bilderboksdeckare med jultema, skapad av Emma Virke och Emelie Östergren. Det är deras första gemensamma bok och förhoppningsvis inte den sista, för den är riktigt bra. Jag gillar hur boken är upplagd på ett klassiskt deckarsätt med förstoringsglas, ledtrådar, spår och misstänkta. Det öppna slutet har jag däremot lite svårt för, men jag kan tänka mig att det tilltalar barnen. Dessutom är det ju perfekt med ett öppet slut där man tillsammans med barnen kan diskutera fram vad de tror händer egentligen. Extra kul förstås i en barngrupp. Jag skulle gärna läsa den här för en grupp förskolebarn. Hoppas det blir av någon gång. Jag bara älskar de underbara och detaljrika illustrationerna som verkligen är tecknade utifrån ett barns perspektiv. Texten är också så härlig eftersom den är så nära ett barns eget språk.

När tomten försvann är utgiven av Lilla Piratförlaget och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.