Börja rida

Bildresultat för börja rida palmquistMånga barn är hästintresserade och det finns en uppsjö av hästböcker att läsa för såväl nybörjarläsarna som bokslukarna. Självklart finns också många faktaböcker om hästar och om ridning. Men Börja rida sticker ut tycker jag. Den vänder sig lika mycket till barn som till deras föräldrar och fokus ligger på att börja på ridskola. Boken presenterar hur det går till att börja på ridskola, vilken utrustning man behöver, hur en ridlektion brukar gå till och vilka säkerhetsregler som gäller i stallet. Det finns också mycket annan intressant fakta för den som är häst- och ridintresserad. Man kan till exempel få lära sig om hästens kroppsspråk, hur man leder en ponny, hur man sadlar och tränar, vad hästens olika färger heter, om olika ridvägar och bokstäverna på ridbanan och mycket annat.

Om ens barn börjar på ridskola brukar man som förälder ofta bli involverad också. Man tillbringar en hel del tid i stallet och nära hästarna, man kanske får leda nybörjarnas hästar under de första lektionerna eller vara funktionärer på tävlingar. Är man som förälder inte van vid hästar eller ens intresserad så kanske man inte har så mycket kunskap, men det kan man lätt få av den här boken. Ett bra tips är att förälder och barn läser den tillsammans. Börja rida hjälper helt enkelt både barn och vuxna att komma som nybörjare till ridskolan utan att man behöver känna sig dum eller vilse. Dessutom kan man känna sig mer säker efter att ha tillförskaffat sig lite mer kunskap. Att rida är roligt och egentligen inte farligt, men det är levande djur det handlar om, och det är stora, tunga djur, så det kan vara mer riskabelt än vissa andra sporter. Därför är det bra att få lite mer koll helt enkelt.

Börja rida är skriven av Erika Palmquist som är förlagsredaktör och som ridit sedan hon var sex år. Det märks att hon har en gedigen kunskap och att hon är van att förpacka fakta på ett lättförståeligt sätt. Det finns gott om förklarande texter, härliga hästfoton och tydliga illustrationer som tillsammans ger mycket intressant, rolig och matnyttig kunskap. Boken är indelad i fem kapitel för extra tydlighet, nämligen Hästen, Hästens utrustning, Ryttarens utrustning, Ridskolan och Ridlektionen. Boken vänder sig till barn mellan 6-9 år, men fungerar som en introduktions- eller nybörjarbok för alla åldrar, såväl små som stora. Den är utgiven av B Wahlströms och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.