Tisteltankar

TisteltankarVet ni vad tisteltankar är? Det är de jobbiga, knasiga, besvärliga, dumma tankarna man tänker fastän man egentligen vill tänka goda, glada, ljusa, trevliga tankar. Boken Tisteltankar handlar just om sådana tankar. Eller rättare sagt om en tjej som tänker sådana tankar. Boken handlar om Linn, tjejen som ser sin mormor dö när hon går i åttan. När mormor faller ihop på gatan är det en kille som ringer 112. Samma kille börjar i hennes nya klass. Först vill Linn inte låtsas om honom, för han är tjock, mobbad, utanför, och hon vill väldigt gärna passa in och vara någon. Med tiden umgås hon dock alltmer med Tim. Fast bara utanför skolan där ingen kan se henne. Hon skulle aldrig våga visa sig med honom, eller stå upp för honom. Linn har väldigt svårt för att överhuvudtaget tänka på vad just hon vill och våga göra det oavsett vad folk säger. Hon kan inte sluta umgås med sina falska vänner som ändå inte bryr sig om henne. Hon kan inte prata med sin mamma trots att hon egentligen vill det. Mormorns död blir dock en händelse som sätter igång hennes tankar på riktigt. Hon börjar omvärdera sig själv, andra och livet, reflektera och faktiskt tänka sina egna saker. Men det är ingenting som sker enkelt. Tvärtom, det är som att det pågår ett krig i hennes huvud, med tisteltankarna som skaver.

Det här är en typisk ungdomsbok som handlar om allt det där som ungdomars liv kretsar kring, som kärlek, relationer, vänner, föräldrar, skola och så förstås det där med att hitta sig själv och våga stå upp vem man är. Det blir lite för mycket av det vardagliga ibland, det händer inte jättestora saker. Men det är också just det som gör att det känns så trovärdigt. För i det verkliga livet går det ju ofta väldigt långsamt och det är mycket monotoni och vardag. Eftersom boken till stor del handlar om Linns innersta tankar kommer man också henne nära. Dessutom är det superbra att boken berör psykisk ohälsa, liksom hur det kan vara att förlora någon man älskar. Att tappa fotfästet när något sådant händer kan vem som helst råka ut för. Och titeln är jättefin och så träffande. Dock känner jag att boken blir lite ”en i mängden”, den är helt okej, men den sticker inte ut på något sätt som gör den fantastisk. Och jag stör mig mycket på denna fatshaming som hela tiden sker. Men sammanfattningsvis måste jag säga att den är läsvärd, det är den, både för tonåringar, ungdomar och vuxna.

Tisteltankar är skriven av Anette Eggert och utgiven av Opal förlag. Den finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.