Katt-tjuven

KattjuvenSerien om detektiven Emil Wern har inte blivit lika populär som böckerna om LasseMajas detektivbyrå och det är konstigt tycker jag. Visserligen har de lite mer text och är därmed inte lika lättlästa som böckerna om Lasse och Maja, även om de vänder sig till samma målgrupp. Men jag tycker att de är mycket bättre och mer läsvärda, inte minst för att detektivgåtorna är så mycket mer realistiska.

Det finns en lång rad böcker om detektiven Emil Wern. Katt-tjuven är en av de senaste, nummer 15 i serien och den kom 2017. Böckerna är skrivna av Anna Jansson som också skriver vuxendeckare om polisen Maria Wern. Emil är alltså den fiktiva Marias son, vilket innebär att äpplet inte fallit särskilt långt från trädet. En jättekul idé tycker jag att skriva en barnserie och en vuxenserie om samma familj.

Emil har i alla fall en detektivbyrå tillsammans med lillasyster Linda och några kompisar. De håller till i en gammal kiosk på familjen Werns tomt. Varje bok handlar om ett fall och det löses i slutet av boken, så man kan läsa böckerna fristående. De är lättlästa med korta kapitel, många illustrationer och mycket luft på sidorna. Fungerar bra både att läsa själv och som högläsningsböcker. Att det finns så många böcker i serien innebär också att det lätt blir ett driv att läsa fler böcker, vilket förstås är bra för den som behöver träna att läsa.

Katt-tjuven inleds med att Linda önskar sig en katt. Hon tjatar och tjatar, men mamma Maria tycker att det räcker med hunden Molly. Så hittar de en övergiven kattunge när de plockar bär och sedan dröjer det inte länge förrän det börjar hända mystiska saker. Fler och fler katter försvinner i Visby. Emil tror att katterna inte har sprungit bort av sig själva utan att det finns en tjuv som tar katterna. Men varför? Han samlar detektivbyrån och bestämmer sig för att katt-tjuven måste fångas. Boken finns att köpa bland annat på Adlibris och på Bokus.