Om grekisk och nordisk mytologi

Häromdagen skrev jag om praktverken Nordiska gudar och Nordiska väsen som är ett måste för den som är intresserad av nordisk mytologi. Detta tema återkommer jag till idag. Den ena boken jag tänkte tipsa om handlar om nordisk mytologi den också och den andra handlar om grekisk mytologi.

Gudar och hjältar i nordisk mytologiI Gudar och hjältar i nordisk mytologi berättas det, precis som i Nordiska gudar, om vikingarnas gudar, hjältar och jättar. Vi får läsa om hur världen skapades av den döde jätten Ymers kropp och om de första människorna Ask och Embla. Därefter får vi ta del av berättelser om de olika gudarnas äventyr, som hur åskguden Tor fick sin hammare och om nornorna, ödesgudinnorna som sitter vid Yggdrasils rötter och spinner världens öde. Men också om alla de rysliga varelserna som Fenrisulven och Midgårdsormen, och förstås den hotande katastrofen Ragnarök, världens undergång. Varje berättelse är som sitt eget kapitel och därför passar boken bra både som läsa-själv- och högläsningsbok. Längst bak finns en uppslagsdel med ”vem är vem i nordisk mytologi” samt ett register.

Boken är skriven av Brian Branston. Den italienske konstnären Giovanni Caselli har gjort de fina illustrationerna i en stil som passar utmärkt till bokens tema. Boken fungerar utmärkt som introduktion till den nordiska mytologin. Berättelserna är spännande och fascinerande. Bra blandning mellan sagor och fakta. Förlaget har angett målgruppen 12-15 år, men jag tycker den funkar redan från 9 år som högläsningsbok. Dessutom funkar den långt upp i åldrarna, en bok för hela familjen. Det ska finnas en bok till i samma serie som heter Grekisk mytologi – gudar, hjältar och monster och det är samma konstnär som gjort illustrationerna även till den boken. Gudar och hjältar i nordisk mytologi är utgiven av Ordalaget och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller Bokus.

Olympen : sagor ur den grekiska mytologinOm man vill gå vidare och läsa om grekisk mytologi är Olympen – Sagor ur den grekiska mytologin ett bra tips. Det är Sofi Hjort och Karl Johnsson som har skapat en spännande bok tillsammans med sagor och berättelser om gudar, hjältar och odjur från den grekiska mytologin. Här får man till exempel läsa om Zeus – Olympens härskare, Herakles stordåd, Pandoras ask, Dödsriket, Medusa och Cyklopen. Varje berättelse är bara några sidor lång med enkel text och rikt illustrerad. Karl Johnsson är serietecknare och illustratör med fantasy som specialitet och han har verkligen fått chansen att breda ut sig i boken. Här finns såväl små illustrationer som illustrationer som breder ut sig över ett helt uppslag. Några av sagorna är också berättade i serieformat istället för i löptext, vilket kan locka även de mindre läsvilliga. Att sagorna är lättlästa och väldigt spännande underlättar förstås också.

Boken rekommenderas varmt för alla barn som är intresserad av att läsa mer om den grekiska mytologin. Boken fungerar både som läsa-själv-bok och högläsningsbok och målgruppen är 9-12 år. Men boken fungerar även längre upp i åldrarna. Det jag dock saknar är en liten introduktion till den grekiska mytologin. Det känns som att boken förutsätter att man har grundläggande kunskaper, vilket man kanske får genom skolan i den åldern? Men har man inte riktigt koll på vem som är vem och hur den grekiska mytologin ser ut kan det vara svårare att ta till sig berättelserna fullt ut. Sofi Hjort och Karl Johnsson har tydligen också tagit sig an den nordiska mytologin på samma sätt i boken Asgård – Sagor ur den nordiska mytologin. Olympen – sagor ur den grekiska mytologin är utgiven av Rabén & Sjögren. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och Bokus.