Barnboksbloggen

Välkommen till Barnboksbloggen. Här kan du läsa boktips och recensioner av såväl barnböcker som vuxenböcker. Emellanåt anordnar vi tävlingar, temaspecialer och annat spännande. Maila gärna om du har förslag på vad du vill läsa om på Barnboksbloggen.

barnboksbloggen@hotmail.com

 

Instagram

barnboksbloggen

Bokbloggar.nu

januari 2020
M T O T F L S
« dec    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Heder

HederJens Lapidus är väl mest känd för sin trilogi som inleddes med Snabba cash, en serie böcker som handlar om Stockholms nattsida med gängbrottslighet, våld och droger och som också har filmatiserats. Men han har också skrivit annat. Novellen Heder till exempel. Den handlar om en kille som muckar från fängelset efter en tio års volta. Adam försöker verkligen anpassa sig till ett liv utanför murarna, men allt eftersom man läser inser man hur svårt det måste vara. Tio år är en lång tid. Inte minst för den som var pappa till en liten tvååring, men som nu är en gänglig tolvåring. Tio år är också en lång tid när det gäller relationer. Adam inser redan när han går ut genom grindarna från anstalten. Han är 38 år och har ingen annan som kunde plocka upp honom utanför anstalten än mammas kille. Tio år är också en lång tid när det gäller jobb. Hur förklarar man en tio år lång lucka i sitt CV när man söker jobb?

Jag blev positivt överraskad av Heder. Det är en riktigt bra novell som skänker en stor dos eftertanke. På bara några få sidor får man en stark inblick i samhällets baksida. Hur lätt det kan vara att hamna där och hur oändligt svårt det är att ta sig därifrån.

Heder är utgiven av förlaget Novellix och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus. Genom att läsa novellen kryssar jag punkt nummer 10 i utmaningen Läs en novell IV: Läs en novell där någon reser med tåg.