Barnboksbloggen

Välkommen till Barnboksbloggen. Här kan du läsa boktips och recensioner av såväl barnböcker som vuxenböcker. Emellanåt anordnar vi tävlingar, temaspecialer och annat spännande. Maila gärna om du har förslag på vad du vill läsa om på Barnboksbloggen.

barnboksbloggen@hotmail.com

 

Instagram

barnboksbloggen

Bokbloggar.nu

januari 2020
M T O T F L S
« dec    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Lisen och tjuven

Lisen och tjuvenLisen och tjuven är den andra boken om Lisen. Den första heter Lisen åker vilse. I denna bok har Lisens mamma träffat en man som hon bjuder hem trots att Lisen inte vill. Lisen kan inte sova när mamma har Sven på besök. Hon blir törstig och måste be mamma om vatten. Sedan blir hon förstås kissnödig. När hon smyger ut från sitt rum för att gå på toa ser hon att mamma och Sven pussas! Som tur är försvinner Sven snart och mamma slutar prata om honom. Nu är det bara mamma och Lisen igen. Precis som det ska vara. Åtminstone ända tills mamma åker på kurs med jobbet. Efter det sitter hon bara vid köksbordet och ler fånigt. Kväll efter kväll. En dag säger mamma till Lisen att hon träffat någon som hon tycker om. Hon ska bjuda hem honom. Samtidigt som han ska komma dyker det upp en mystisk person i kvarteret. Han har kikare och spanar. Kan det vara en tjuv? En tjuv som står och spanar på vart han ska göra inbrott? Lisen skyndar sig hem för att berätta för mamma vad hon sett. Men i köket sitter redan den mystiske mannen tillsammans med mamma. Vad gör han där?

Lisen och tjuven är en vardagsskildring som jag tror många barn kan känna igen sig i. Den handlar om att leva med en ensamstående förälder som plötsligt träffar någon. Den skildrar rädslan för att förlora sin förälder och barnets känsla av att vilja ha mamma för sig själv. Men man behöver inte alls leva i någon slags bonusfamilj för att uppskatta boken. Den är skriven med hög igenkänningsfaktor, mycket charm, spänning och humor och passar därför ypperligt för alla barn på lågstadiet. Antingen att läsa själv eller som högläsningsbok. Jag kommer att ge den till min åttaåring idag. Jag är säker på att hon kommer att tycka lika mycket om boken som mig. Texten är enkel, luftig och lagom lång. Illustrationerna är härligt charmiga och färgglada, vilket samspelar fint med texten. Boken är skriven av Cecilia Sundh, illustrerad av Anna Nilsson och utgiven av Hegas förlag. Den finns att låna på biblioteket eller köpa på Adlibris eller Bokus. Den tredje boken om Lisen finns också redan, Lisen lussar loss. Den kommer jag att skriva om på självaste Luciadagen.