Känsloboken

Känsloboken : för dig som går på lågstadietKänsloboken utkom förra året och kallades för ”en bok för små barn om stora känslor”. Den är skriven av barnpsykologen Reyhaneh Ahangaran och vänder sig till barn i lågstadieåldern. En bok för alla alla som grubblar över hur det är att sova över hos en kompis för första gången, hur man ber en lärare om hjälp fast man är nervös eller vad man ska göra om man bär på en hemsk hemlighet.

Boken är skapad tillsammans med formgivaren och illustratören Annika Lundholm Moberg och den har också en mycket tilltalande formgivning som passar barn i målgruppen. Det finns gott om inkluderande, uttrycksfulla, känslofyllda och färgglada illustrationer i mjuka, milda färger.

De teman som boken tar upp är dels de olika känslorna, där känslor som arg, ledsen, orolig, glad och skam fått egna kapitel, och dels finns det kapitel som handlar om hemma, skolan, fritiden, kompisar och sömn, som är mer allmängiltiga och handlar om olika situationer man kan hamna i.

Boken har frågor som ställs till läsaren, till exempel ”när brukar du bli arg” och ”hur känns det i din kropp när du är arg” och det finns även plats för läsaren att svara på frågorna. Längst bak finns tips på vart man kan vända sig, länkar och boktips. Ett avsnitt som vänder sig till vuxna som vill prata med barn om känslor finns också i slutet av boken.

Känsloboken är en lättläst, lättillgänglig, intressant, informativ bok med fint barnperspektiv och ett direkt tilltal som gör detta till en måste-läsa-bok för lågstadiebarn och gärna också deras föräldrar. Det är också en fin bok som passar att läsa tillsammans med sitt barn eller att jobba med i skolan. Lärarhandledning finns på förlagets hemsida.