Den moderna kvinnans guide till sex och europeiska tänkare

I natt läste jag ut en annorlunda bok: Den moderna kvinnans guide till sex och europeiska tänkare av Charlotte Greig. Såhär står det om boken på baksidestexten:

Vad gör du när du får kärlekstrassel? Pratar med väninnorna? Skriver till en frågespalt? Susannah Jones söker sig till Nietsche, Heidegger och Kierkegaard för att få klarhet. Hon pluggar filosofi och har en tio år äldre pojkvän. Lite tråkig, lite antikverad känns han allt – inte bara för att han är antikvitetshandlare. Är detta vad Susannah vill? Egentligen? För att försöka minska sin förvirring inleder hon ett förhållande med en kille som går samma filosofikurs och förvirringen blir bara värre.

Susannah lever ett dubbelförhållande med de båda killarna ett tag. Men efter några månader inser hon att hon är med barn, och att hon inte vet vem som är pappa till barnet. Hon vet varken ut eller in och går till filosofin för att söka tröst och vetskap.

Det är en komplex bok. Det är en utvecklingsroman där man får följa Susannahs sökande efter en egen identitet och hennes mening med livet. Det är också en slags djupare chick lit. Samtidigt är det också ett filosofidrama som för tankarna till Sofies värld. Boken är svår att kategorisera, och det är det som gör boken så intressant – den är annorlunda, unik och spännande.

Det är en rolig idé, men tyvärr har boken några brister. Till exempel så är karaktärerna ganska steroetypa, med undantag för huvudpersonen. Översättningen är inte heller den bästa, framförallt inte när det gäller sexscenerna.