Varför har inte fler bibliotekarier läderbyxor

Varför har inte fler bibliotekarier läderbyxor är skriven av Christer Hermansson. Han är bibliotekarie, författare och kulturchef och har skrivit många texter och krönikor om bibliotekarieyrket. I denna bok har han sammanställt dessa texter. Man kan bland annat läsa dåliga skämt om bibliotekarier, debattinlägg om yrkets framtid. Texterna är både underhållande och utmanande. Tonen i boken är ironisk.

I baksidestexten står det att boken är en obligatorisk och självklar läsning för alla människor som någonsin har besökt eller tänker besöka ett bibliotek. Själv är jag stamkund på biblioteket, men fick ändå inte alltför stor behållning av boken. Jag läste den på några timmar och visst var den stundtals underhållande, men inte så mycket mer än så. Jag tror inte att något ur boken kommer att stanna kvar hos mig. Vissa texter är bättre, andra är sämre, de är ganska skiftande. Jag blir lite förvirrad när jag läser boken. Vissa texter är debatterande och kritiska, där har författaren ofta en viktig poäng. Dessa texter är ofta bra och jag önskar att de vore lite längre, lite djupare. Men dessa texter blandas med underhållande, humoristiska eller ironiska texter, vilket gör att det är svårt att veta vad författaren vill ha sagt och när han menar allvar.

Jag tror att bibliotekarier kan ha stor behållning av boken. Men vi vanliga låntagare har nog mindre behållning, tyvärr. Kanske beror detta på att jag hade (alltför) höga förväntningar av boken innan jag började läsa den?