Sätesboken

Jag var på ett tillväxtultraljud i juli och då upptäckte läkaren att vårt barn låg i säte. Eftersom jag gärna ville föda vaginalt trots säte så började jag leta information om sätesförlossningar på nätet. Jag hittade då Sätesboken och den tillhörande Facebookgruppen Sätesförlossningar och sätesbjudning. Tack vare författaren Gina Cinnamoni fick jag chansen att läsa Sätesboken.

Sätesboken är en kort, men innehållsrik bok som handlar just om sätesförlossningar. Författaren skriver att hennes mål med Sätesboken har varit att man ska få lagom mycket information för att kunna känna sig tryggare och vara mer informerad. Tanken är att man inte ska behöva leta information på nätet eftersom det ofta är skräckhistorierna som får ta störst plats och de kan göra mer skada än nytta att man läser. Det finns en poäng i detta och jag tycker också att Sätesboken är tillräckligt innehållsrik för det jag behövde veta om sätesförlossningar, utan att vara ”för mycket”. Att boken inte är så tjock och lång innebär också att den är lättläst för den som inte är van att läsa så mycket.

Boken tar upp vad sätesbjudning innebär, tecken på att ens bebis ligger i säte, vändningsförsök, valet mellan att föda vaginalt eller med kejsarsnitt, hur det är att gå igenom en vaginal sätesförlossning respektive hur det är att gå igenom ett kejsarsnitt, fördelar och risker med de olika förlossningsalternativen, tips på förlossningsbrev samt svar på vanliga frågor kring sätesbjudning. Boken innehåller också rikligt med förlossningsberättelser från kvinnor som fött barn i säte, antingen via vaginal förlossning eller med kejsarsnitt. De berättar om såväl graviditet och förlossning som sina egna erfarenheter av att vänta och föda sätesbarn.

Sätesboken är lättläst, informativ och väldigt peppande. Att få veta att ens barn ligger i säte kan väcka många frågor och det finns som sagt en hel del information på nätet om det, men all den fakta som man kan hitta där är kanske inte relevant eller ens läsvärd. Därför tycker jag definitivt att Sätesboken fyller ett hål på marknaden. Jag tror inte att det finns särskilt mycket litteratur kring att föda i säte, så det är välbehövligt. Att boken är så lugnande och peppande är ett stort extra plus eftersom det gör de gravida och födande kvinnorna trygga och säkra på att det inte alls behöver vara skrämmande och riskfyllt att föda i säte. Boken vänder sig både till den gravida/födande kvinnan och hennes partner. Dessutom kan boken med fördel läsas av personal som möter gravida kvinnor med sätesbarn, exempelvis på MVC eller förlossning. Har du ett sätesbarn eller är nyfiken på att lära dig mer om att föda i säte rekommenderar jag Sätesboken och dess hemsida och Facebookgrupp där du kan läsa mer och ställa frågor.

Sätesboken är utgiven av förlaget Cendorian Publishing och finns att köpa på Satesboken.se.

 

3 thoughts on “Sätesboken

  1. Jisses, blir svimfärdig vid blotta tanken… Tre barn senare och jag blir fortfarande svettig bara av att tänka på ”vanlig” förlossning, än mindre en sätesbjudning. Men kan tänka mig att det är nyttig läsning för lite minde rädda personer.

  2. Jag håller verkligen med om att på internet är det mest skräckexempel så att det finns en bok är riktigt bra! Så att de som vill kan få föda vaginalt men först bli lugnade, jag har nog läst för många skräckexempel så jag skulle inte klara av det mentalt. Lycka till hur det än blir så hoppas jag vi får en uppdatering efteråt hur det gick 🙂

Comments are closed.