Blandade djur

Blandade djurBlandade djur är en bilderbok av Erik Magntorn och Lisa Sjöblom. På första uppslaget möter vi spindeln. På vänster sida finns en vers på rim om spindeln som trivs bland smuts och damm och spinner nät i vackra mönster. På höger sida finns en vacker bild på spindeln i sitt nät. På nästa uppslag möter vi kråkan som också presenteras såväl i bild som med en vers på rim. Men på ännu nästa uppslag händer något spännande. Kråkan och spindeln möttes nämligen en dag, de blev kära, de blev ett par och fick till slut en unge. Hur kan en sådan unge se ut och vad kan en sådan unge heta? Läsaren uppmanas att bläddra för att få veta. Där presenteras spindelns och kråkans unge. Det är förstås en språka, en spinnande, spräcklig figur. Mammas och pappas hjärtegryn, hälften av varje, kors vilken syn! Boken fortsätter sedan på samma sätt med en groda som träffar en gädda och därefter tillsammans får en grädda, och efter det en snok och en gök som tillsammans skapar en snök. På sista uppslaget konstateras att språkan, gräddan och snöken är vänner och att det säkert finns andra blandade djur. Vilka djur kommer du själv på?

Jag gillar den här bilderboken. Den har ett kul, annorlunda upplägg som bejakar fantasin och dessutom uppmuntrar läsaren att spinna vidare och själv fantisera ihop andra blandade djur. Illustrationerna är vackra, men samtidigt väldigt humoristiska eftersom det handlar om djur som inte finns, djur som är en blandning av två redan existerande djur. Överhuvudtaget känns boken påkostad, med tygklädd rygg, tjockt papper och snygg formgivning. Verserna har en bra rytm och ett fint flyt när man läser dem högt. Jag tror att det här skulle vara en rolig bok att läsa i en barngrupp för att sedan inbjuda till diskussion kring blandade djur och till att skapa sina egna. Man skulle också kunna läsa boken på en sagostund för att därefter låta barnen rita sina egna blandade djur.

Blandade djur är utgiven av Lilla Piratförlaget och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.