Knotan

Knotan knappar    Knotan kastar

Knotan är en upptäckarglad och nyfiken liten ettåring som det än så länge finns två böcker om. Den tredje, Knotan klättrar, kommer i höst. Böckerna vänder sig till de allra minsta barnen, 0-3 år.

Knotan älskar knappar, vilket vi blir varse i Knotan knappar. Det är bäst när det blinkar, när det dessutom låter är det ren lycka. Knotan knappar på pappas mobil, vrider på tvättmaskinen, ringer på grannens dörr och trycker på knappen till hissen. Men det är inte bara bra och roligt med knappar. Ibland blir det lite läskigt också…

Knotan gillar också att kasta, vilket han gör i Knotan kastar. Knotan kastar mos vid bordet och sand i parken. Hemma finns en hel korg med bollar. När Knotan kastar dem studsar de framför, bakom, över och…. vart tog bollarna vägen?

Det första jag slås av när jag läser böckerna om Knotan är igenkänningen! Vad jag känner igen mig i livet som småbarnsförälder, hur man hela tiden försöker ligga steget före den lilla som har så stor upptäckslust, och hur snabbt det kan bli kaos efter att barnet farit fram trots att det inte alls var meningen. Men också de små känner nog lätt igen sig, det är väldigt vardagsnära berättelser. Det är också ett så fint barnperspektiv. Bilderboksskaparna har verkligen fångat det som är viktigt i ett litet barns liv och skildrat det utifrån hur barnen ser på världen och dess företeelser. Illustrationerna är charmiga och tilltalande. Även illustrationerna är verklighetstrogna och tydliga med avsaknad av allt för mycket detaljer, vilket passar de små läsarna bra. Knotan knappar går i blått och Knotan kastar går i orange. Nästa bok verkar gå i grönt. Kul med olika färgteman. Böckerna om Knotan är ett välkommet tillskott bland småbarnsböckerna.

Böckerna finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris (här och här) eller på Bokus (här och här).