Djur som huvudpersoner

Jag brukar delta i Barn- och ungdomsbokutmaningen på Facebook, en utmaning att man varje månad ska läsa en eller flera böcker på ett givet tema. Nu i januari är temat ”djur som huvudpersoner” och jag har läst fyra bilderböcker där djur innehar huvudrollen:

Larson har en dålig dagLarson har en dålig dag handlar om tuppen Larson. En tidig morgon när solen går upp ska han som vanligt väcka hönorna, men när han gör sig redo för dagens första ståtliga kuckeliku ramlar han av pinnen! I samma stil fortsätter dagen. Det är dråpligt och roligt när han gör bort sig och det blir många skratt när man läser om Larson och hans dåliga dag. Men till slut blir det bra även för Larson. Det här är en bilderbok som är väldigt roligt och den funkar utmärkt som högläsningsbok. Mina yngsta barn som är i åldrarna 4, 8 och 9 år tyckte att den var riktigt kul. Illustrationerna är fartfyllda och samspelar fint med texten. Att boken handlar om en tupp och ett gäng hönor är extra kul eftersom det är så pass ovanligt. Boken är skriven av Stefan Casta, illustrerad av Anna Lagerström och utgiven av bokförlaget Opal.

FöletFölet är en mysig bilderbok för alla hästälskare. Den handlar om ett föl och dennes liv och vardag. Det finns så mycket nytt och spännande att titta på i hästhagen för det lilla fölet. Han springer förbi huset och tuppen och stallet och traktorn och Stina och ladan. Och plötsligt dyker ett barn upp på andra sidan staketet, ett barn med mjukt hår och snälla ögon. Kanske kan de bli vänner? Boken är varm och mysig. Man blir glad när man läser om det nyfikna fölet. Illustrationerna är också mjuka samtidigt som de är färgglada. Boken är skriven och illustrerad av Ingrid Flygare och detta är första delen i en ny serie som ska handla om djurungar. Kommande böcker är Hundvalpen och Kattungen. Fölet är utgiven av Rabén & Sjögren.

En egen flockEn egen flock handlar om en tax. En lite udda tax. En ensam tax som drömmer om att få en vän. Men hur gör man för att få en kompis när man är en liten vovve? Och hur gör man för att få en kompis när man inte känner sig som andra hundar? Varje gång när taxen går till rastgården i parken där de andra hundarna håller till känns det tokigt. Taxen passar inte in och känner sig utanför, samtidigt som alla de andra ser ut att ha så roligt tillsammans. Men kanske finns det någon för alla ändå. Och kanske måste man inte vara exakt likadana för att passa som vänner. Det kanske funkar även om man är lite olika, som en tax och en pudel? En egen flock är en underbar högläsningsbok att läsa i t ex en förskolegrupp. Man kan utgå ifrån den och diskutera om vänskap, utanförskap, acceptans, likheter, olikheter, vad vänskap är och vad en flock är. Boken är skriven och illustrerad av Maria Nilsson Thore. Illustrationerna är detaljrika, mysiga och uttrycksfulla, mestadels i grånyans men med färgklickar här och var. En tänkvärd, lite filosofisk bok fylld av värme och humor.

Hundra - en fri hundHundra – en fri hund handlar om hunden Hundra som blir lämnad hemma när Hilma och de andra hundarna går ut. Hundra hittar dem i parken, men hon är en fri hund. De andra nittionio hundarna sitter fast i koppel, medan Hundra kan göra precis som hon vill. Hon kan jaga harar, rulla sig i vad hon vill och hälsa på en taggig igelkott. Det är härligt, men även fria hundar längtar hem ibland. Och när man då inte hittar hem igen blir det läskigt och ensamt. Hundra är med om fantastiska äventyr, men inser snart att borta är bra, men hemma är bäst. Boken har en kort, sparsam text, men illustrationerna är desto mer detaljrika och uttrycksfulla. De är tecknade i mjuka linjer och sprakande höstfärger. Här finns det mycket att se och upptäcka, att prata om och diskutera kring. Hunden Hundra utvecklas under bokens gång och är vid bokens slut inte längre en av hundra, utan en alldeles unik individ med längtan, vilsenhet, lycka och många andra känslor. Och Hilma är en så fin matte som har saknat sin Hundra och letat efter henne hela dagen, trots att det finns nittionio andra hundar där hemma. Hundra – en fri hund är en mysig och stämningsfull högläsningsbok som tål att läsas om och om igen. Boken är skriven och illustrerad av Kerstin Elias Costa och utgiven av bokförlaget Vombat.