Oj, vilken sträckläsningsupplevelse! Jag började läsa Nattkorpen i morse och kunde bara inte sluta läsa! Boken handlar om Mika, elva år och föräldralös. Hon bor på ett barnhem, men ses numera som en i personalen eftersom det anses som att hon är för gammal för att få en egen familj. Dock anar man under berättelsens gång att det finns en anledning till varför hon blivit kvar, och att barnhemsföreståndaren har hemligheter som vi troligen kommer att få veta mer om i de kommande böckerna i trilogin.
Mika har, för att överleva, utvecklat ett skarpt sinne för detaljer och hotfulla situationer. En kväll tjuvlyssnar hon på ett samtal mellan två poliser på krogen där hon ibland jobbar. De pratar om ett mord som har begåtts, på ett sätt som påminner om Nattkorpen, en ökänd mördare som höll staden i skräck för några år sedan. En natt lämnas också ett nytt barn till barnhemmet på ett märkligt sätt. Mika dras in i händelserna, och polisernas mordutredning, från en början motvilligt, men efter ett tag vill även hon ta reda på sanningen. Samarbetet mellan henne och konstapel Valdemar Hoff utvecklas också till en slags udda vänskap. Men det finns starka makter i staden som vill att mordet inte blir löst, och de båda hamnar i livsfara. Mika måste använda alla sina förmågor för att lösa mysteriet och rädda dem båda.
Nattkorpen är alltså första delen i serien om Månvind & Hoff. De andra två kommande delarna heter Tjuvdrottningen och Dödsängeln. De kommer under sommaren respektive hösten 2021, så det är ganska snabb utgivningstakt, vilket är skönt, för denna första bok var så spännande att jag verkligen ser fram emot att läsa de kommande böckerna.
Trilogin handlar om barn på samhällets botten i 1800-talets Stockholm. Under läsningen får man därför en liten historielektion, eller snarare kanske en glimt av hur livet kunde te sig för de mindre lyckligt lottade på den tiden. Miljöskildringarna är välgjorda och på förlagets hemsida kan man ladda ner en karta och besöka de platser där historien utspelar sig. På så sätt kan man göra sin egen vandring i Månvind & Hoffs Stockholm. En lärarhandledning finns också att ladda ner från förlagets hemsida.
Boken är skriven av Johan Rundberg som skrivit många böcker för barn tidigare, vilket märks på att Nattkorpen är välskriven med ett medryckande språk och ett driv som gör det svårt att lägga undan boken. Det är spännande, stundvis läskigt, klurigt och dessutom skrivet med en härlig humor. Man engagerar sig lätt i karaktärerna och miljön där berättelsen utspelar sig är väldigt fascinerande. Den enda invändning jag har är att slutet kommer lite abrupt, jag hade gärna velat få lösningen serverad lite långsammare. Dessutom sörjer jag att boken tog slut alldeles för snabbt, men som tur är så är det ju inte alltför lång väntan till nästa bok.
Jag kommer att rekommendera Nattkorpen flitigt till de barn i slukaråldern (9-12 år) som besöker bibblan där jag jobbar, för detta är en riktigt läsvärd och spännande bok som kommer att tilltala många läsare. Detta är dessutom en perfekt högläsningsbok, så jag hoppas många mellanstadielärare hittar denna pärla.
Boken är utgiven av Natur & Kultur.