En bro av poesi

En bro av poesiI höstas skänkte Svenska Akademin poesiböcker till alla sexåringar i landets alla förskoleklasser. Det var diktantologin En bro av poesi från En bok för alla som delades ut. Svenska Akademins syfte var att bidra till det språk- och läsfrämjande arbetet i skolorna, väcka barns nyfikenhet på poesi och skönlitteratur samt uppmuntra vuxna att läsa tillsammans med barn.

Boken, En bro av poesi, innehåller ett 60-tal dikter av våra största poeter i Sverige, från 1600-talet fram tills idag, exempel Karin Boye, Lennart Hellsing, Gustaf Fröding, Edith Södergran, Siw Widerberg och Barbro Lindgren. Urvalet står Ann Boglind och Anna Nordlund för. Samtliga dikter är nyillustrerade av våra främsta barnboksillustratörer, exempelvis Sara Lundberg, Sven Nordqvist, Johanna Kristiansson, Per Gustavsson, Emma Adbåge och många fler. UR har animerat 10 av bokens dikter.

Boken vänder sig till barn i lågstadieåldern och urvalet är anpassat till den målgruppen. Det är dikter att känna igen sig i, drömma sig bort med, njuta av rent språkligt, skratta åt samt dikter som väcker tankar och känslor. Perfekt att läsa tillsammans, eller själv ifall man knäckt läskoden.