Frans fiskar och Frans fiskebok

Frans fiskar : gäddhängetNär jag jobbade som bibliotekarie på ett litet skolbibliotek i Hälsingland kom frågan ofta upp varför det fanns så få böcker om fiske. Intresset för fiske var stort bland barnen, främst killarna, på skolan där biblioteket låg och de ville såklart läsa böcker om sitt stora intresse. Det hade varit så roligt att redan då ha haft dessa böcker att ge dem, men trots att jag inte längre jobbar på det biblioteket så är jag så glad att det kommer böcker som Frans fiskar och Frans fiskebok. Jag tror det är många barn som kastar sig över dessa böcker.

 

Frans fiskar: Gäddhänget är första delen i en ny serie av Emil Maxén. Den kombinerar fakta och berättelse om fiske. Berättelsen handlar om Frans som får följa med sin kompis Josefin och hennes morbror ut på en fisketur och han inser snart att fiske är hans grej. Han gör snart inte annat än tänka på fiske och snart har han anmält sig till en stor fisketävling. Men har han någon chans mot alla vuxna med massor av erfarenhet och dyr utrustning? Och viktigast av allt – kommer han att fånga storgäddan? Här och var finns fakta insprängt i berättelsen, både i text och bild. Läsaren får bland annat lära sig om gäddor och om olika drag och spön och mycket annat.

Frans fiskebokFör den som vill läsa ännu mer fakta om fiske finns också Frans fiskebok där man kan lära sig om de vanligaste fiskarna i Sverige, fisketekniker, vattenvård, hur man bygger sitt eget metspö, knyter fiskeknutar, bygger sina egna drag och mycket mer. Vi får också även i denna bok möta Frans, Josefin och Josefins morbror Inge och det finns flera berättelser om dem och deras fisketurer.

Båda böckerna om Frans vänder sig till barn i lågstadieåldern. De är roliga, spännande, pedagogiska och framförallt så är de fyllda med fiske, perfekt för alla som älskar detta eller som är nyfikna på att börja fiska och vill veta mer. Böckerna har en trevlig ton och de är generöst illustrerade av Emil Maxén.