Glad

För ett år sedan kom första delen i Lotta Olssons och Emma Adbåges nya serie om känslor för de minsta barnen: Ledsen. Nu är bok nummer två i serien här: Glad.

Glad

Boken börjar med att allt är som vanligt. Barnet och den vuxna ska gå på promenad till lekparken. Ute finns mycket roligt. Det är mycket att titta på och le åt. Och se där, en gunga. När barnet får gunga växer glädjen:

Skrattet bubblar ut i vinden.

Man får nästan kram i kinden.

och:

Iiii! Hurra, när någon puttar!

Bubbel, bubbel, magen skuttar.

Boken skildrar så fint en dag i lekparken tillsammans med en älskad vuxen liksom lyckan i att gunga, leka och vara tillsammans. En härlig dag. Bästa dagen!

Skrattet studsar upp från magen.

Bästa, bästa, bästa dagen!

Det är genialt hur den starka positiva känslan kan förmedlas genom så få ord, och med illustrationer som inte innehåller något överflödigt. Det är samspel mellan text och bild när det är som allra bäst. Mimik, kroppsspråk, gester och ansiktsuttryck används på ett sparsmakat sätt för att gestalta istället för svepande bilder eller pyttiga detaljer. Texten är rimmad och det känns som att varje ord är vägt på guldvåg.

Glad är en bilderbok att läsa om och om igen tillsammans med de minsta barnen. En bok att ha som utgångspunkt när man ska prata om känslor på förskolan. En bok att njuta av. En bok att bli glad av.