Kim & Hilma

Kim & Hilma är en ny bilderboksserie och tillika namnet på två nya karaktärer i bilderboksvägen. Hittills har det kommit två böcker om kompisparet: Dåligt humör och Världsbäst.

Kim & Hilma : Dåligt humör    Världsbäst

I Dåligt humör är Hilma på dåligt humör. Vad gör man när ens bästa kompis är på dåligt humör? Ja, det undrar Kim som mest av allt vill få Hilma på bra humör igen. Kim bestämmer sig för att fråga runt hos grannarna för att höra ifall de har något tips. Vi får följa med när Kim går runt och ber om tips från sina grannar, vilka är färgstarka karaktärer som har olika tips på vad som får just dem på gott humör när de är på dåligt humör.

Dåligt humör är en söt bilderbok om vänskap och om att vilja göra gott för någon annan. Men också en fin bok att läsa i barngrupp när man vill prata om människors olikheter och att det är okej att vara olika. Det är också en bra utgångspunkt ifall man vill läsa och prata om känslor och dåligt humör, varför man kan bli på dåligt humör och  vad man kan göra när någon i ens omgivning är på dåligt humör. Kanske kan barnen man läser boken för komma på egna idéer som komplement?

I Världsbäst har Kim och Hilma märkt att alla verkar vara världsbäst på något. Farmor är bäst på att blåsa spottbubblor, Maryam är bäst på att kunna många språk, Kims farfar är bäst på att läsa för honom och Hilmas pappa är bäst på att hjälpa till. Kim och Hilma vill också vara världsbäst på något. Men det är de inte. Eller?

Världsbäst är också en bok om vänskap, men också om självkänsla och självförtroende. Det handlar om att jämföra sig med andra, men också om att se vad olika personer, och en själv, är bra på. För alla är bra på något, även om man är bra på olika saker. Även detta är en fin bok att läsa i en barngrupp för att diskutera tillsammans, men första boken om Kim och Hilma tyckte jag var snäppet bättre.

Böckerna om Kim och Hilma är skrivna av Leo Brodin och Kristina Murray Brodin som är mor och son. Det är första böckerna som Leo har varit med och skrivit. De har tillsammans skapat lättillgängliga, vardagsnära böcker med fint barnperspektiv. De söta, inkluderande, varma och glada illustrationerna är skapade av Joanna Schmidt. Böckerna är utgivna av Idus förlag. Fler böcker om Kim och Hilma kommer så småningom.