Kattbossen

KattbossenKattbossen är en underbar bilderbok som handlar om en katts svartsjuka när en hund gör entré i familjen. Kattbossen lever ett lugnt och bortskämt liv tills den dag då familjen skaffar en … hund! Hunden är en jättejobbig typ som fjäskar och gör sig till för att bli familjens nya kelgris. Varför? Hur kunde de? Älskar de inte honom längre?

Ur kattens perspektiv, med kort, enkel, kärnfull text och massor av humor berättas om kattbossens växande svartsjuka när hunden kommer in i bilden. Djuren har många mänskliga egenskaper och boken kunde därför lika gärna ha handlat om när ett nytt syskon kommer till familjen. Det är många känslor som kattbossen rymmer nu – svartsjuka, ilska, rädsla, frustration över att inte längre vara viktigast och i centrum. Men snart kommer också en bra känsla, en känsla om att man kan tycka om varandra, behöva varandra och ha roligt tillsammans. I slutet av boken är hunden en självklar del av familjen och på sista uppslaget ligger de båda djuren i soffan och myser tillsammans.

Photo by Barnboksbloggen on January 30, 2021. Ingen fotobeskrivning tillgänglig..

Kattbossen är en underbar högläsningsbok med massor av humor och glimten i ögat, både i text och bild, men huvudpersonens känslor skildras också med stor respekt och värme. Det är Marta Altés som både har skrivit texten och illustrerat, och därför är förstås bild och text i absolut samspel. Marta Altés är en internationellt prisbelönt bilderbokskapare som skildrar djur med mycket mänskliga egenskaper. Tidigare på svenska finns Bara fem minuter tillKattbossen är utgiven av Bonnier Carlsén och den rekommenderas varmt. Min fyraåring älskade boken, liksom min åttaåring, och jag själv, så den funkar högt upp i åldrarna.

Photo by Barnboksbloggen on January 30, 2021. Bilden kan innehålla: text där det står ”Jag Û E Nu det vara Det faktiskt JAG som ür bossen det hãr huset. Ak Och vill INTE ha di dig här.”.