Korpen

Korpen : fakta och myterKorpen – fakta och myter är en faktabok om den fascinerande korpen. Det är en stor svart fågel med vass näbb, intensiv blick och spöklika ljud. Den är såväl fruktad som älskad och har följt människan i alla tider och gett upphov till många berättelser. Det sägs att korpen är smart och att den kan prata, att den jagar tillsammans med vargen och det sägs till och med att den skapade världen. Men vad är egentligen myt och vad är sanning?

I Korpen går Bengt-Erik Engholm till botten med myterna kring den svarta fågeln och lär oss allt vi inte visste om den. Exempelvis kan vi läsa att korpen är den första fågel som nämns i skrift i Sverige. Det är på en 1500 år gammal runsten, Järsbergsstenen. Korpen nämns i såväl Bibeln som i Koranen och förekommer också i den grekiska mytologin. Det finns gott om berättelser om korpen, som den om nattravnen, nattkorpen. Det sägs ofta att det är en olycksfågel, men på vissa håll innebär det ett gott tecken att se korpen. Korpen har också många intressanta egenskaper, så som att den håller ihop med sin partner hela livet. Som ni ser så finns det massor av intressanta fakta och kunskap man kan ta till sig om detta fascinerande djur. Bengt-Erik Engholm är pedagogisk och samtidigt berättar han engagerat och med ett personligt tilltal, vilket gör att man har svårt att lägga undan boken. Det är intressant och väldigt spännande.

Lina Blixts mäktiga svartvita illustrationer är perfekta till den här boken. De är mystiska, magiska, suggestiva och dramatiska och lyckas fånga allt det som gör korpen så fascinerande, att korpen har så många sidor och att det är en speciell fågel kommer verkligen fram, även i bilderna. Det här är en bok man kan njuta av länge. Bläddra i, läsa lite här och var, fascineras och lära sig om detta mångfacetterade, vackra djur. En allåldersbok som passar alla vetgiriga från cirka 9 år utan övre åldersgräns.