Mera Humlan Hansson

Hola Humlan Hansson  Hej då Humlan Hansson

Hola Humlan Hansson och Hejdå Humlan Hansson är uppföljarna till den hyllade mellanåldersboken Humlan Hanssons hemligheter som kom 2020 och fick Augustpriset samma år.

I Hola Humlan Hansson är Humlan tolv år och har snart överlevt första terminen i 6:an. De livsfarliga hästtjejerna är upptagna med att glo på gympavikarien Scott. Helt obegripligt, för han har orange hud och onormalt vita tänder och älskar sin egen spegelbild. Jullovet närmar sig med stormsteg och det här året händer något spektakulärt – hela familjen och bästisen Nour ska åka till Spanien. Humlan förbereder sig genom att googla viktiga fakta om Spanien, som till exempel att det är lagligt att gå omkring naken. Det blir en spännande tågresa genom Europa, men när de kommer fram inträffar katastrofen – gympavikarien Scott är också i Spanien, och han vill hänga onaturligt mycket med Humlans mamma.

Tillkämpat tokroligt i andra boken om Humlan Hansson - DN.se

I Hejdå Humlan Hansson fyller Humlan tretton år och längtar efter tonårsliv och äventyr. Tillsammans med bästisen Nour gör hon en magisk ritual för att lämna barndomen bakom sig och sedan bär det av mot Stockholm och Faster Fannys kollektiv i Rågsved. Där öppnar sig världen och dagarna fylls av konstupplevelser, kvällarna av upptäckter som får magen att pirra.

Precis som i den första boken är träffsäkerhet, ton och språk helt klockrent. Det är roligt och dråpligt, men hela tiden med en underton av allvar och djup. Kristina Sigunsdotter tar Humlan och hennes känslor på yttersta allvar i sin text. Böckerna illustreras i svartvitt av Ester Eriksson och samspelet mellan text och bild är så fint. Illustrationerna får ta stor plats och även ge sina egna tolkningar och kommentarer till det som händer i texten. Tillsammans blir detta en dagboksskildring utöver det vanliga.