Monsterbiff till middag

Monsterbiff till middag är en reportagebok om köttindustrin. Ni som följt bloggen länge har säkert inte undgått att se min förkärlek för reportageböcker. Den här är inget undantag. Boken är skriven av journalisterna Torbjörn och Ylva Esping och utgiven av Månpocket. Författarna har gjort en gedigen research. De har besökt gårdar, granskat slakterier, intervjuat uppfödare, veterinärer, myndigheter och forskare. I boken berättar de om köttets väg från avel till tallrik. Författarna fokuserar främst på kor, kycklingar, kalkoner och grisar. När författarna studerar köttindustrin framträder en bild av en bransch som mestadels har fokuserat på vinst och produktivitet under en lång tid. Kött är faktiskt 30 procent billigare idag än år 1990, samtidigt som vår köttkonsumtion har ökat från 50 kg per person år 1950 till 83 kg per person idag. Vilka är vinnarna och förlorarna i detta? Djuren är förstås förlorarna, de som tvingas leva ett ofta miserabelt liv inomhus för att sedan slaktas under ohumana omständigheter. Ändå är lönsamheten dålig i branschen, vi konsumenter går ju oftast efter priset och det är svårt för köttproducenterna att överträffa exempelvis billig dansk fläskfilé.

 Syftet med boken var att ta reda på om det går att äta kött med gott samvete och svaret blir ja, men inte vilket kött som helst. Boken visar vägen till det kött vi kan äta utan att djuren utsatts för lidande under sitt liv eller miljön tar skada. Men, det finns ett stort MEN. Visserligen har djuren som ger krav-märkt kött ett bättre liv, MEN, de slaktas på konventionella slakterier, så även om de har haft ett bättre liv än de konventionellt uppfödda djuren så går allihopa samma plågsamma död till mötes.

Jag tycker att den här boken är intressant både för köttätare och för vegetarianer. Själv äter vi till största delen vegetariskt och det lilla kött vi äter försöker vi välja krav-märkt. Efter att ha läst den här boken känner jag mig ännu mer tillfreds med mitt val. Men jag tycker inte att man behöver bli en strikt vegan om man inte vill, men det kan vara bra att läsa boken för att tänka efter och reflektera över sitt val. Nu finns ju boken även i pocketvariant från Månpocket med priset 42 kronor, så det finns inga ursäkter till att inte läsa den.