Nya charmiga böcker om Gruffalon

hej-gruffalon-titta-och-hitta      hej-gruffalon-vem-bor-har

Den populära och välkända barnboksfiguren Gruffalon figurerar numera i ett tjugotal barnböcker. Böckerna om Gruffalon är skrivna av Julia Donaldson, illustrerade av Axel Scheffler, och de finns utgivna på många olika språk över hela världen. Nu finns två nya fina pekböcker om Gruffalon som vänder sig till de allra yngsta barnen.

Titta och hitta är en interaktiv och pedagogisk pekbok där tanken är att läsaren ska leta efter olika djur och andra detaljer i bilderna och på köpet kanske också lära sig några nya ord. Läsaren får leta efter djur högt uppe på himlen, nere på marken, vid vedstapeln och vid sjön. Men vem är det som kikar fram mellan träden i slutet av boken, jo minsann, är det inte Gruffalon! Boken är i ett lite större pekboksformat med hård pärm, tjocka kartongsidor och rundade hörn. På sidan finns dessutom praktiska flikar som gör det enklare för de minsta barnen att själv kunna bläddra i boken. Boken är fylld av Axel Schefflers färgglada, varma och magiska illustrationer på djur i en vacker skogsmiljö. Det är en bok att bli glad av och en bok att återkomma till gång på gång.

Vem bor här är också en interaktiv pekbok, men den har roliga flikar som läsaren får lyfta på. Läsaren får bland annat gissa vem som bor i ett underjordiskt hus, vem som bor i ett vedstapelhus, vem som bor i ett trädtoppshus och vem är det egentligen som är därinne i den mörka, djupa skogen? För att få veta svaren får läsaren lyfta på fliken och se vilket djur det är som gömmer sig där bakom. Och i slutet av boken får man möta självaste Gruffalon. Precis som i Titta och hitta så är det jättefina illustrationer av Axel Scheffler. Barn brukar ju gilla flikar och den här typen av kurragömmalek, så jag tror att den här boken lär bli populär. Min favorit av dessa två böcker är dock Titta och hitta för alla vackra skogsmiljöillustrationer, men båda böckerna är finfina pekböcker för de yngsta barnen.

Böckerna är utgivna av Alfabeta bokförlag och de finns bland annat att köpa på Adlibris (här och här) och på Bokus (här och här).