Alla får åka med

alla-far-aka-medAlla får åka med är en riktig bilderboksklassiker för de yngsta barnen. Nu kommer den i nyutgåva som kalasbok till lågpris från Alfabeta förlag. Boken är skriven och illustrerad av välbekanta Anna-Clara Tidholm, som också ligger bakom den oerhört populära Knacka på.

Alla får åka med handlar om en liten flicka som kommer och kör i sin blåa lastbil. Längs vägen finner hon flera olika passagerare som hon plockar upp, exempelvis den hängiga tomten, den grubblande grisen, den frusna hunden och den ledsna nallen. I slutet åker flickan och alla hennes passagerare hem till flickans hus och har saftkalas.

Den här boken är genialisk för de minsta barnen. Den rymmer så mycket på så få sidor. Boken bygger på ett enkelt språk med upprepningar, som barn tycker om och lätt tar till sig. Den visar på ett inkluderande och normmedvetet perspektiv, där alla får vara med oavsett hur man ser ut eller hur man känner sig. Den hjälper barnet att lära sig om olika känslor och visar dessutom att alla känslor är tillåtna och ingen känsla är bättre/sämre än någon annan. Boken har en mycket kort och enkel text och enkla, tydliga, färgglada men samtidigt milda illustrationer som samspelar klockrent med texten. Det här är en bok man inte tröttnar på i första taget, varken som barn eller vuxen. Jag kan också tänka mig att det finns mycket man kan jobba med i den här boken för exempelvis förskolegrupper, om känslor bland annat. Alla får åka med är helt enkelt en jättefin bok för barn från 2 år och uppåt.

Alla får åka med finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.