Om träning under och efter graviditeten

Träning för nyblivna mammor     Mammaform : under och efter graviditeten

De senaste åren har det kommit flertalet böcker som handlar om träning under och efter graviditeten. Här tipsar jag om två av dem.

Mammaform – Under och efter graviditeten är skriven av Petra Larsson. För henne har träning alltid varit en självklar del av vardagen. När hon fick beskedet att hon var gravid kom det som en smärre chock. Vad skulle hända med hennes fria liv, hur skulle den kropp hon kände så väl förändras och skulle hon kunna fortsätta träna så som hon var van vid? Under graviditeten föddes så idén till denna bok. Hon saknade nämligen en bok med inspirerande träningstips och råd för den som vill fortsätta vara aktiv under sin graviditetet eller komma i form efter förlossningen med de förändrade förutsättningarna i åtanke. Resultatet blev alltså boken Mammaform som just är en enkel och tydlig handbok för den som vill träna och vara aktiv under och efter graviditeten. Boken innehåller flera olika träningsformer: yoga, pilates, dans, styrketräning, simning och vattengympa. För varje träningsform finns tips på träningsprogram och övningar. Utöver träningsprogrammen finns också författarens egna personliga berättelse om sina erfarenheter av graviditet, mammaliv, träning och kost. Dessutom finns recept, tips, råd, barnmorskans tips, andra kvinnors tips och massvis med inspirerande och informativa bilder. I denna bok tror jag att alla kan hitta bra tips och råd, oavsett om man är nybörjare inom träning eller van att träna sedan tidigare. Tonvikten ligger också på sådan träning som man kan träna hemma utan speciell utrustning och tillsammans med sitt barn. Boken är utgiven av Lind & Co.

Träning för nyblivna mammor är skriven av Olga Rönnberg och utgiven av Fitnessförlaget. Till skillnad från boken Mammaform så handlar denna bok alltså ingenting om träning under graviditeten, utan fokus ligger på att komma igång efter förlossningen. Här tas det inte heller upp så många olika träningsformer, utan här handlar det om konditionsträning (barnvaktspromenader och så småningom jogging) samt övningar för magen, styrka och smidighet som man enkelt kan göra hemma. Många av övningarna kräver fitnessboll och hantlar, men å andra sida kan man genomföra dem när som helst och bebis kan vara med. Boken är indelad i fyra olika faser eller steg. Tanken är att man börjar ganska direkt efter förlossningen och att man ger varje steg ungefär tre månader. Totalt tar hela träningsprogrammet alltså ett år. Förutom själva träningen så ger även denna bok tips när det gäller kost, motivation och mycket annat. Även denna bok kan man läsa oavsett om man är nybörjare eller van att träna sedan tidigare.

Böckerna är sinsemellan ganska olika, men det som förenar dem är att fokus ligger på sådan träning som kan utföras hemma och att man inte behöver vare sig barnpassning eller speciell utrustning. Dessutom ger båda böckerna budskapet att man kan komma i form oavsett vilka ens tidigare förutsättningar är. Böckerna är både inspirerande och enkla att följa. Jag är själv i sjunde månaden nu, så jag ser fram emot att testa dessa träningsprogram efter förlossningen.