Osynligt väsen och Mörkerstig

Osynligt väsen  Mörkerstig

Året är 1797 och sextonåriga Sigrid lever ensam i en stuga vid skogens utkant. Av rädsla för sin elake styvfar bestämmer hon sig för att ta till övernaturliga knep för att överleva. Hon tar hjälp av en gammal trollkvinna och lyckas med det omöjliga – hon blir osynlig. Men snart blir hon varse om att hennes förvandling är mer bestående än hon först trott och medför större risker än hon kunnat ana. 

Osynligt väsen är en lättläst och medryckande bok med historiskt och övernaturligt tema skriven av Ida Engerman. Den historiska tiden fungerar som fond och inramning till berättelsen, men i övrigt är det mystiken som är bokens stora behållning. Det krypande, smygande, där Sigrid långsamt förvandlas, varpå hennes liv också förändras, samtidigt som skugglika väsen rör sig i utkanterna och emellanåt kommer lite för nära. Det är ibland svårt att veta vad som är fantasi eller verklighet och det behöver man inte heller, det är spännande nog att skapa sin egen bild och sitt eget tolkningsutrymme. Samtidigt får man en liten hint om hur det var att leva i Sverige i slutet av 1700-talet och framförallt hur litet livsutrymme man hade som ensam ung kvinna på den tiden. 

Mörkerstig är uppföljaren till Osynligt väsen. Sigrid är fortfarande osynlig. Det har nu gått fyra somrar och ensamheten tär på henne. Hon saknar sin bror och vill gärna vara en del av den familj han hunnit skapa. Dessutom blir hon själv kär, i någon som hon inte kan visa sig för. Nu står hon inför ett val – ska hon försöka få älvornas kung att låta henne återvända till människornas värld, eller ska hon stanna kvar i skogen och förbli ett av skogens trolska väsen? Hon beger sig ut på en ödesdiger färd till älvornas rike. 

Båda böckerna har stämningsfulla illustrationer i svartvitt. En tredje del i serien om Sigrid, Kvarnfrun, kommer i höst. Böckerna är skrivna av Ida Engerman. Med sitt driv och sitt omsorgsfulla stämningsbyggande passar de ypperligt för tonåringar som vill ha en lättläst men samtidigt spännande bok att försjunka i.